Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zavedení NGS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zavedení NGS."— Transkript prezentace:

1 Zavedení NGS

2 Eliška Horáčková Barbora Černá Pavel Kovanda

3 Co to je? Zavedení NGS (nazogastrické sondy) je výkon, kdy se sonda zavádí nosním průduchem (popř. ústy) do žaludku.

4 Indikace: prevence zvracení a dispenze žaludku při některých onemocněních GIT zajištění dostatečné nutrice a bilance tekutin u některých chirurgických výkonů. výplach žaludku při otravě nebo předávkování léky léčebný nebo diagnostický účel vyprázdnění žaludku zabránění aspirace žaludečního obsahu snížení rizika infekce dýchacích cest při urychlené žaludeční peristaltice

5 Nejčastější typy sond:
Levinova –ohebná z plastu, gumy, s otvory na konci sondy. Salemova – dvojitý lumen – širší hadička drénuje obsah žaludku a užší umožňuje vstup vzduchu.

6 Pomůcky: pomůcky se připravují dle zvyklosti oddělení
sonda vhodné velikosti, pokud možno namražená Lokální anestetikum (Mesocain gel), Xylocain spray, nosní kapky Rukavice jednorázové Janettova střikačka 50ml Fonendoskop náplast na fixaci NGS čaj nebo voda buničitá vata, emitní miska, ústní lopatka sběrný sáček k napojení NGS, event. kolíček k uzavření NGS zkumavky pro případný odběr žaludečního obsahu

7 Typy NGS

8 Příprava nemocného: Při zavádění sondy je velmi nutná psychická příprava pacienta a důkladné vysvětlení postupu. Úkon není bolestivý, ale nepříjemný, protože aktivuje reflex zvracení.

9 Poloha při zavádění: Při vědomí – polosed až sed, pacient zaujme polohu sám, nabádáme pacienta k aktivní spolupráci ( např. při zavádění polykat – usnadnění zavádění NGS, dopomoc tekutinami). Bezvědomí – pacienta si do polohy uložíme sami, pokud to dovoluje jeho zdravotní stav (pozor na úrazy hlavy a páteře).

10 Zavedení NGS: NOSEM Pokud je to možné uložte pacienta do polohy v polosedě s lehce předkloněnou hlavou (Fowlerova poloha). Umyjte si ruce a navlékněte si jednorázové rukavice. Zeptejte se pacienta zda neměl v minulosti úraz nosu, či není po OP nosní přepážky. Zkontrolujte uvolněné nosní průduchy. Odměřte délku NGS od konce nosu k ušnímu lalůčku až ke konci sterna. NGS natřete Mesocain gelem, do nosních průduchů aplikujte nosní kapky.

11 Pacientovi, pokud je to možné vyzvěte k polykání a při každém polknutí rychle zasouvejte NGS do žaludku. Při pocitu na zvracení zavádění zastavte. Po zavedení dostatečně hluboko zkontrolujte polohu. Náplastí přifixujte NGS k nosu. Konec sondy uzavřete kolíčkem a nebo napojíme na sběrný sáček. Pravidelně provádějte ústní hygienu a ošetřovatelskou péči (prevence dekubitů). Je-li pacient v bezvědomí a zavedení NGS je obtížné je možné využít Magillových kleští a laryngoskopu.

12 Zavedení NGS: ÚSTY Postup viz. zavádění nosem.
Překontrolujte zda nemá pacient umělý chrup - vždy předem odstraňte. Nechte pacienta otevřít ústa (pokud pacient spolupracuje) a ústní lopatkou stlačte kořen jazyka a pomalu zavádějte NGS po jazyku. Přerušte při dráždění na zvracení zavádění NGS. Po zavedení dostatečně hluboko zkontrolujte polohu. Konec sondy uzavřete kolíčkem a nebo napojíme na sběrný sáček. Pravidelně provádějte ústní hygienu a ošetřovatelskou péči (prevence dekubitů).

13 Kontrola zavedení: Aspirace žaludečního obsahu Janettovou stříkačkou.
Poslech fonendoskopem při vstříknutí vzduchu Janettovou stříkačkou do žaludku – slyšitelné bublání. RTG vyšetření Dušnost pacienta – známka zavedení do plic (pokud je pacient při vědomí).

14 Správné zavedení NGS

15 Komplikace při zavádění:
Možnost stočení NGS do úst Možnost zavedení NGS do dýchacích cest (kašel, dušnost) NGS se ucpe žaludečním obsahem v ústí žaludku Reflux (zpětný tok) Poranění nosní sliznice (krvácení) Nauzea, reflexní zvracení, regurgitace Aspirace Poruchy polykání Strach, nespolupráce pacienta Pozor na vytažení pacientem

16 Po výkonu: Jednorázové pomůcky uklidíme do kontejneru , který je určený pro kontaminovaný odpad, ostatní pomůcky dezinfikujeme popř. sterilizujeme dle řádu oddělení.

17 DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Zavedení NGS."

Podobné prezentace


Reklamy Google