Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hovězí maso Význam : - vysoká biologická hodnota - barva sytě červená - přední část více prorostlá tukem (lůj)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hovězí maso Význam : - vysoká biologická hodnota - barva sytě červená - přední část více prorostlá tukem (lůj)"— Transkript prezentace:

1 Hovězí maso Význam : - vysoká biologická hodnota - barva sytě červená - přední část více prorostlá tukem (lůj)

2 Rozdělení a použití jednotlivých dílů Svíčková - minutky – biftek s vejcem, svíčkové řezy, medajlonky - pečení – anglická svíčková - dušení – tokáň na červeném víně, svíčková po stroganovsku Roštěnec - minutky – roštěná na roštu, ruská roštěná - pečení – anglický rostbíf - dušení – závitek, roštěná na paprice - smažení – porthaus (minutka)

3 Kýta - vaření – hovězí vařené zadní k omáčkám - dušení – plátky, závitky - pečení - svíčková na smetaně, hovězí pečeně pražská, cikánská hovězí roláda Plec - totéž co kýta – mají stejnou hodnotu = zadní maso Krk - vaření - dušení – hovězí na houbách, na pepři, hovězí tokáň

4 Kližka - dušení – guláše (hovězí, maďarský, vídeňský, karlovarský) Žebra - vaření – vařená v polévce, vařená s jablkovým křenem - dušení – na žampionech Vařením dále upravujeme: - z předního masa – bok, kližku, hrudí, podplečí, husičku i plátek z pánevní dutiny.

5 Hovězí vnitřnosti V české kuchyni upravujeme tyto druhy hovězích vnitřností: býčí žlázy, dršťky, játra, jazyk, ledvinky, srdce, vemeno a některé další části jako mozek. Tepelně je zpracováváme hlavně vařením, dušením, opékáním, pečením, případně po předchozí úpravě vařením i smažením. Některé vnitřnosti jsou součástí některých pokrmů upravovaných na grilu, roštu, rožni.

6 Telecí maso Význam: - má nízký obsah tuku - zpracovává se všemi tepelnými úpravami - je vhodné pro dietní stravy.

7 Rozdělení a použití jednotlivých dílů Hlava, nožičky - vaření – k různým studeným omáčkám, se zeleninou - zapékání – gratinované telecí ragú - smažení – nožičky po uvaření Kýta - dušení – na kmíně, na smetaně, závitky - pečení – kýta karlovarská, frankfurtská, zámecká - smažení – tel, řízek cordon bleu, parmský, pařížský, vídeňský

8 Plec - vaření - dušení – na paprice, po zahradnicku - pečení – protýkaná slaninou Telecí ledvina - dušení – na kmíně - pečení – na kostech, na másle - smažení – v trojobalu, vídeňský Telecí hrudí - pečení – s nádivkou, vídeňské - smažení

9 Telecí vnitřnosti Pokrmy z telecích vnitřností připravujeme často jako speciality studené nebo teplé kuchyně. Upravujeme je vařením, dušením, opékáním, pečením, grilováním i smažením. Jsou to – okruží, játra, jazyk, ledvinky, mozek, plíce, srdce.

10 Vepřové maso Toto maso je nejtučnější, ale v naší zemi nejběžnější a velmi oblíbené. Hlava, lalok - vaření – vepřové hody Krkovice - pečení – vepřová krkovička pečená - smažení – smažená krkovička

11 Pečeně (kotleta) - dušení – vepř. žebírko na kmíně, na paprice, v šouletu - pečení – vepř. žebírko plněné, vepřová pečeně - smažení – smažené vepř. žebírko - minutky – žebírko přírodní, srbské, cikánské Plec - dušení – segedínský guláš, vepř. po Štýrsku, vepř. guláš, bratislavské plecko, plec na paprice - pečení – plec pečená, vepřový vrabec

12 Kýta - minutky – brněnský řízek, moravský řízek, srbské ražniči - pečení – vepř. kýta po selsku - dušení – kýta na smetaně, na paprice, hamburská kýta - závitky – závitek přírodní, na smetaně Bůček - vaření – vepřové hody - dušení – segedínský guláš, vepř. v kapustě - pečení – v celku – pečený bůček, nadívaný bůček - rolády – husarská roláda - závitky, plátky – záhorácký, pekařský řízek

13 Sádlo - jeho škvařením získáme sádlo pro použití jako tuk na základy - nebo se udí – slanina Kolena - vaření – ovarové koleno, vepřové hody - pečení – vepřové koleno pečené Vepřové vnitřnosti Zpracováváme samostatně nebo ve směsi s dalšími vnitřnostmi nebo jinými částmi masa. Jsou to: játra, jazyk, ledvinky, krev, mozek, plíce, slanina, srdce, síťky.


Stáhnout ppt "Hovězí maso Význam : - vysoká biologická hodnota - barva sytě červená - přední část více prorostlá tukem (lůj)"

Podobné prezentace


Reklamy Google