Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Vladimíra V i n t e r o v á odborná učitelka uvádí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Vladimíra V i n t e r o v á odborná učitelka uvádí."— Transkript prezentace:

1

2 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Vladimíra V i n t e r o v á odborná učitelka uvádí pro T2 tuto výukovou prezentaci : 7.10Ostřičky nástrojů – Nutsch

3 7.10Ostřičky nástrojů Na ostřičkách nástrojů se ostří a v případě potřeby rozvádějí nebo se odpovídajícím způsobem mění tvar a geometrie opotřebených nástrojů (obr. 363/1 – viz obrázek na následující straně ). Nástroje se před ostřením obvykle odmontují ze stroje nebo nosiče nástrojů a se namontují na speciální upínací zařízení k ostření. Vysoce přesné nástroje s vysokou přesností kruhovitosti, které se např. používají u vícestranné frézky, zůstávají pro snížení tolerancí upnutí při ostření v nosiči nástrojů.

4 Ostřičky nástrojů Obr. 363/1 Ostřička pro pilové kotouče

5 Ostřičky nástrojů Vyčištěné a udržované nástroje jsou předpokladem pro přesnou a bezpečnou práci. Protože údržba moderních strojních nástrojů vyžaduje velkou přesnost a speciální stroje a v mnoha oblastech se používají břity ze slinutých karbidů na jedno použití, provádí truhlář broušení sám už jen zřídka. Tyto práce provádějí obvykle specializované závody a ručí za odborně naostřené nástroje, i při složité geometrii břitu. Často se musí pro břity vyrobené z různých druhů materiálů používat i speciální brusné nástroje,jejichž pořízeni není pro malé provozy rentabilní.

6 Ostřičky nástrojů Truhlář tedy sám provádí převážně ostření jednoduše ostřitelných nástrojů, jako jsou pilové pásy, želízka hoblíků nebo ruční nástroje. Přitom musí především dbát na to, aby dodatečným broušením nedošlo k nežádoucí změně geometrie břitu. Navíc vede silné zahřátí břitu nástrojů při broušení ke změnám struktury materiálu. Zejména kalené oceli ztrácejí silným zahřátím s materiálové vlastnosti, rychleji se tupí nebo se stanou zcela nepoužitelné. Brusky s vysokým brusným výkonem jsou proto vybaveny chladicím zařízením, u kterého se místo broušení zkrápí chladicí kapalinou a vzniklý obrus se odvádí (obr. 363/2).

7 Ostřičky nástrojů Obr. 363/2 Detailní snímek ostřičky

8 Ostřičky nástrojů Pro často ostřené ruční nástroje jsou k dispozici stroje, které brání především přehřátí břitů nástrojů jejich obložením materiály vedoucími teplo (obr. 363/3 – viz obrázek na následující straně ). Protože při ostření je kromě zahřívání ubírán materiál břitů, je třeba si při ostření chránit před třískami a brusnými částicemi zejména oči (brýlemi, ochrannými plexi štíty apod.).

9 Ostřičky nástrojů Obr. 363/3 Ostřička pro želízka ručních hoblíků

10

11

12

13

14

15

16


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Vladimíra V i n t e r o v á odborná učitelka uvádí."

Podobné prezentace


Reklamy Google