Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : Strojní obrábění dřeva – beztřískové dělení dřeva

2 1.2.4 Beztřískové dělení dřeva
Mezi technologii beztřískového dělení dřeva zahrnujeme : a) krájení výroba dýh, prkének pro výrobu tužek, výroba třísek pro DTD, b) loupání výroba dýh, c) stříhání výroba dýh, sesazenek,rozměrová úprava fólií, laminátů, d) prostřihování vyspravení suků a vadných míst v dýhách, výroba tvarových pásků pro voštinové desky, e) laserové obrábění rozměrová a tvarová úprava dýh, fólií a laminátů

3 1.2.4 Beztřískové dělení dřeva
Střihání a prostřihování . Střihání a prostřihování je beztřískový způsob řezání, který se používá především pro formátování dýh a opravy dýh prostřihování vadných míst a suků. Nástrojem při střihání nůžkami je přímý nůž s protinožem - jak uvidíme na obrázku na následující straně – a při prostřihování patrice s matricí s břitem kruhovým nebo jiného tvaru.

4 1.2.4 Beztřískové dělení dřeva
Geometrie nástrojů pro střihání : Řezná síla P, potřebná ke střihu, se vypočítá ze vzorce : kde : F - je plocha řezu v mm2 (délka řezu x tloušťka)  - pevnost obrobku ve střihu dýhy v N.mm-2 (např.buk 1,0 až 2,0).

5 1.2.4 Beztřískové dělení dřeva
Při prostřihování třívrstvé překližky je potřebná síla o 20 až 50% vyšší v porovnání se silou potřebnou k prostřihování nelepeného dřeva. Prostřihují se materiály obvykle do tloušťky 4 mm, maximálně do tloušťky 8 mm. Vzdálenost břitů má být po celé pracovní délce 0,02 mm. Při větších vzdálenostech přestávají břity řezat, dýha se ohýbá a přetrhává se.

6 1.2.4 Beztřískové dělení dřeva
Hetzel udává: u patrice úhel  = 75°, u matrice  = 30°. Pro správnou funkci nůžek je nezbytné, aby svislost vodítek nožového suportu činila : 0,5 mm na mm, házivost hlavního hřídele v místě uložení pastorku a spojky 0,3 mm a souosost výstředníků 0,2 mm.

7 1.2.5 Obrábění laserem Princip použití laseru pro tvarové obrábění je znázorněn na následujících obrázcích. Schopnost laseru soustředit světlo do úzkého svazku šířícího se prostorem s nepatrnou rozbíhavostí umožňuje dosáhnout referenční přímky nepatrným výkonem. Průmyslové využití laseru ve výrobě nábytku se nachází v současné době ve stadiu dílčích aplikací. Využívá se omezeně při výrobě průmyslových intarzií, dělení a vyřezávání dýh a dalších tenkých materiálů. Hlavní překážkou využití je velmi malý posuv, který se pohybuje mezi 0,3 až 1,5 m.min-1 oproti posuvu 20 až 45 m.min-1 při použití kotoučových pil.

8 1.2.5 Obrábění laserem Princip využívání laseru pro tvarové obrábění :
1 – laser (CO2), 2 – laserový paprsek, 3 – zrcadlo, 4 – čočka, 5 – přívod plynu, 6 – obráběný předmět;

9 1.2.5 Obrábění laserem Princip využívání laseru pro tvarové obrábění :
A, B – příklady tvarového obrábění

10


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google