Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : Pomůcky na měření a rýsování

2 Měřidla a rýsovací pomůcky
Měření je porovnávání např.délky nebo úhlu s odpovídajícím měřidlem. Obrýsování je přenesení velikosti délkového rozměru nebo úhlu na dílec označením tužkou nebo špičákem.

3 Délková měřidla Pro měření délky se mohou používat skládací metry, svinovací metry, pásma, tyčová měřítka, kalibry a číselníkové úchylkoměry. Skládací metr je jeden nebo dva metry dlouhý a je rozdělený na centimetry a milimetry.Skládá se z několika částí, které jsou spojeny pružnými otočnými klouby. Pevné tyčové ocelové měřítko je 100 mm až 500 mm dlouhé a má dělení po 0,5 mm.Hodí se pro práci s kovem a pro práci na stroji.

4 Délková měřidla Svinovací dvoumetry jsou většinou z tvrzené lehce prohnuté pružinové oceli, která je navinutá a uložená v pouzdru. Hodí se vedle měření a označování délek především k měření a označování zakřivených dílů. Pásma dlouhá deset a více metrů se používají při měření dlouhých vzdáleností. Dlouhá pásma mohou být i plátěná.

5 Teleskopická měřidla Teleskopická měřidla jsou až několik metrů dlouhé, teleskopicky vysouvatelné profily z lehkých kovů. Hodí se zejména k měření velkých výšek místností a otvorů. Rozměry lze odečíst v zobrazovacím poli.Teleskopická měřidla existují i s digitálním ukazatelem a s elektronickým měřicím a paměťovým zařízením.

6 Délková měřidla Nastavitelné kalibry (měrky) jsou délková měřidla, která se mohou používat především při výrobě dílů a součástek se stejnými rozměry. Lze s nimi nastavit a kontrolovat např. šířku a délku, vzdálenosti otvorů pro kolíky a umístění drážek. Nastavitelné kalibry se skládají většinou ze čtvercové ocelové trubky a různých zkušebních čelistí. Ty jsou na trubce posuvné a mohou být na stanovených rozměrech aretovány. Délky ocelových trubek se pohybují mezi 1000 mm a 3000 mm. Nastavitelné kalibry lze nastavit na jmenovitý rozměr nebo u tolerovaných rozěmrů pro přípustný nejměnší rozměr a přípustný největší rozměr dotyčného jmenovitého rozměru.

7 Délková měřidla Nastavitelný kalibr (schéma) pro tolerované rozměry obrobku Nastavitelný kalibr

8 Délková měřidla Posuvné měřidlo se používá k nastavování a kontrole měrek. Toto měřidlo se skládá z měřicí tyče s milimetrovou stupnicí. Na pohyblivé a aretovatelné měřicí čelisti se za pomoci jemného nastavení mohou odečíst desetiny milimetru. Posuvné měřidlo

9 Délková měřidla Existují také elektronická měřidla, která určují rozměry elektronicky a udávají hodnoty na 1/10 mm přesně na diodovém displeji digitálně. Třmenovým kalibrem se kontroluje průměr tyčí a tloušťka plochých dílů jako jsou lišty. Třmenové kalibry existují jednostranné a dvoustranné.

10 Posuvné měřítko se může používat k měření tloušťek.Lze jím provádět i menší vnitřní a vnější měření a měření hloubek. S pomocí noniové stupnice je možné dosáhnout přesnosti měření na 1/10 milimetru

11 Číselníkový úchylkoměr
Číselníkový úchylkoměr je měřidlo tloušťky, které se hodí především k měření dýh a desek do 30 mm. Na stupnici se ukáže naměřená hodnota. Tu lze odečítat v desetinách milimetru.

12 Nastavovací měřicí přístroj
Nstavovací měřicí přístroj se hodí pro nastavování strojních nástrojů.Lze s ním nastavit hloubku řezu a výšku řezu břitu nástroje u všech druhů fréz a pil. Kromě toho se hodí pro kontrolu oběžné kružnice nožů srovnávačky v nožové hřídeli. Naměřené hodnoty se zobrazují ve zlomcích milimetru na číselníkových úchylkoměrech.

13 Tvarové měrky Jsou další měrky, které se používají při sériové výrobě,
například při kontrole profilů, zaoblení a vzdálenosti drážek a lišt od hran.

14 Rozpěrné měrky (drážkové)

15 Úhlová měřidla Úhlová měřidla slouží k měření, obrýsování a kontrole úhlů.K měření úhlů se používají úhloměry. Pro truhláře důležité úhly 90° (pravý úhel) a 45° (pokos) mohou být kontrolovány a označovány pomocí pevného příložného úhelníku. Úhelník se skládá z příložného ramene a pravítka. Příložné rameno a pravítko svírají úhel 90°. Úhelník a kontrola úhlů

16 Pokosníky U pokosníku svírá hrana příložného ramene a pravítka úhel 45°. Stavěcí pokosník má pohyblivé pravítko. Slouží k odměření, přenášení a obrýsování libovolně velkých úhlů. Pokosník Stavitelný pokosník

17 Vodováhy Vodováha je potřeba ke kontrole vyrovnávání vodorovné nebo svislé polohy ploch při stavebních pracech. Svislá poloha se může kontrolovat i pomocí olovnice. Vodováha se položí na kontrolovanou plochu, popř.svislá, nachází se vzduchová bublina v libele mezi vnitřními značkami. Vodováha s vestavěným laserem se může přišroubovat na stativ. Laserovým paprskem lze přenášet při ustavené vodorovné poloze výškové rozměry jako rysky na stěnu.

18 Rýsovací pomůcky Rejsek se používá k rýsování rysek, které mají vést rovnoběžně s nějakou hranou. Při označování je třeba přiložit tělo rejsku pevně k dílu. Existují rejsky pro dvě a více možností nastavení. Špičák umožňuje ostrý vryp. Protože se tím naruší povrch dřeva a rýha je špatně vidět, často se před špičákem dává přednost ostře ořezané, tvrdé tužce. Kružítka se používají k rozdělení úseků a označování oblouků, kružnic a elips. K těmto účelům se používá malé hrotové kružítko, velké dřevěné kružítko, tyčové kružítko a kružítko na elipsy. Rýsovadlo (rejsek)


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google