Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : Ruční elektrické stroje : B R U S K Y

2 Ruční elektrické brusky
S ručními bruskami se brousí masivní dřevo, dřevěné materiály, plasty a kovy. Existují : Ruční pásové brusky, Vibrační a trojúhelníkové brusky, Brusky s talířovým kotoučem a rotační brusky, Úhlové brusky.

3 Pásové brusky S ruční pásovou bruskou se brousí větší plochy s větším úběrem materiálu. Přes dvě vodící kladky vede nekonečný brusný pás. Pracovní podložka mezi kladkami je spojená s tělesem stroje. Na jedné straně stroje je zakončena v jedné rovině s brusným pásem, takže lze obrábět i drážky. Vznikající brusný prach je odsáván hrdlem na tělese stroje. Po montáži přídavného rámu může být bruska využívána jako pevný stroj. Pak lze obrábět i menší nebo užší obrobky. Tento stroj je vhodný hlavně na broušení boků hran. Obtížně se s ním však kvalitně obrousí dýhovaná plocha.

4 Vibrační brusky S vibrační bruskou se provádí většinou jemné broušení a broušení laků. Hnací motor je s brusným stolem spojen excentrickou spojkou. Tak vzniká brusný pohyb, při kterém se spojuje přímočarý a rotační pohyb. Pravoúhlá konstrukce plazu umožňuje dobře brousit vnitřní hrany. Vibrační brusky musí být vybaveny přípoji pro odsávání prachu.. Na stejném pracovním principu spočívají rovněž trujúhelníkové brusky, jejichž speciální tvar plazu je vhodný předeveším pro těžko přístupná místa a vnitřní rohy.

5 Rotační brusky U brusky s talířovým kotoučem je hnací motor spojen úhlovým pohonem s rotujícím brusným kotoučem, který je obložen brusným papírem. Rotačním pohybem se dosahuje vysokého pracovního výkonu. Používá se k odstraňováním starých nátěrů a zbytků laku. Brusný pohyb a vysoký otěr neumožňuje dosáhnout rovných broušených ploch. Tato nevýhoda je u rotačních brusek kompenzována tím,že je rotační pohyb spojen s excentrickým pohybem. Tak lze dosáhnout vysoké jakosti povrchu při dobrém otěru. Úhlové brusky mohou být vybaveny brusným nebo leštícím nástavcem. Silnější hnací pohon umožňuje bez přetížení stroje provádět i náročnější brusné a lešticí práce. Rotační bruska

6 Práce s ruční pásovou bruskou
Staré nátěry se dají z rovných ploch dobře odstranit pomocí pásové brusky. Nejdříve se brousí zrnitostí 80 a pak jemným papírem (zrnění 200). Velké pásové brusky musí být vedeny vždy oběma rukama.

7 Práce s ruční pásovou bruskou
Tuto malou brusku lze vést jednou rukou. Nasazený rám zamezí překlopení. Brusný prach je foukán malou turbínou přímo do pytlíku. Tato bruska má regulaci počtu otáček.

8 Práce s ruční pásovou bruskou
Abychom mohli zbrousit hrany desky přesně do pravého úhlu nebo na pokos, má přístroj zarážku, jejíž úhel lze přestavit. Při tomto broušení musí být obrobek upevněn na stole.

9 Práce s ruční pásovou bruskou
Srážení nebo zakulacování hran lze provést jednoduše, když se přístroj držený šikmo v úhlu 45° vede přes hranu. Aby nevznikly žádné prohlubně ve dřevě, musí se pracovat rovnoměrně a plynule.

10 Práce s ruční pásovou bruskou
Přesahy, které se udávají při konstrukci rámu, mohou být po zaschnutí společně vybroušeny. Abychom se vyvarovali stop po broušení, pohybujeme přístrojem i na malé ploše tam i zpět.

11 Práce s ruční pásovou bruskou
U drsných trámů lze docílit hladkého povrchu pásovou bruskou. Brousí se nejdříve brusným papírem diagonálně, pak jemným papírem ve směru žilkování dřeva.

12 Práce s ruční pásovou bruskou
Zaoblení lze provádět na pásové brusce, pokud je předem označeno. Aby nevznikly hrany, musí být obrobek neustále v pohybu.

13 Práce s ruční pásovou bruskou
Na kulatých předmětech lze brousit i šikminy. Použije se zde stejný díl příslušenství jako u svisle nastavitelného přístroje. Je možno nastavit šikminy až 45°.

14 Práce s ruční pásovou bruskou
Pás lze vyčistit od prachu pomocí speciální gumy.

15 Práce s ruční pásovou bruskou
Brusné pásy se vyrábí s různým zrněním. Základní údaje jsou uvedeny na typovém štítku přístroje.

16 Práce s ruční pásovou bruskou
Do pásových brusek se používají brusné pásy od hrubé zrnitosti (1) až po zcela jemné (5). Zrnění se pohybuje od 24 do 600. Velikost zrnění udává typový štítek. Zde je pás dlouhý 533 a široký 75 mm. Smí se použít pouze pás této velikosti.

17 Práce s ruční pásovou bruskou

18 Práce s ruční pásovou bruskou


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google