Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření a měřidla v technické praxi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření a měřidla v technické praxi"— Transkript prezentace:

1 Měření a měřidla v technické praxi
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Měření a měřidla v technické praxi Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Měření Při měření porovnáváme měřenou veličinu (například délku) s měrnou jednotkou. K měření délky se používají skládací, dřevěná, plastiková, svinovací nebo ocelová měřidla – metry, posuvná měřidla, pásma, mikrometry.

4 Metry Pojmenuj a ukaž který metr je skládací, svinovací, ocelový

5 Názvy rozměrů při měření

6 Posuvné měřidlo Posuvné měřidlo je měřidlo pro měření délek. V řemeslnickém slangu bývá nazýváno šuplera nebo šupléra (z rakouského Schiebelehre). Používá se především ve strojírenství a průmyslu.

7 Digitální posuvné měřidlo
V současné době se vyrábějí i digitální posuvná měřidla. Od analogových se liší tím, že nemají milimetrovou stupnici a jejich pevná a posuvná část fungují jako magnetický snímač dráhy. Pohyblivá část je dále opatřena zdrojem el. energie (baterií) a číslicovým displejem, který zobrazuje přímo naměřenou hodnotu. Pracuje se s nimi stejně jako s analogovými měřítky, oproti nimž mají zejména výhodu jednoduššího odečítání naměřených hodnot. Nevýhodou naopak může být jejich závislost na zdroji el. energie, bez nějž nelze měřit.

8 MIKROMETR Slovem mikrometr bývá je označován jemný měřící přístroj určený pro přesné měření vzdáleností užívaný zejména v průmyslu, tzv. mikrometrické měřidlo.

9 Indikátor - hodinky Pro velmi přesné měření (porovnávání) rozměrů se ve strojírenství používají tzv. „hodinky“. Lze je použít třeba pro zjišťování kulatosti osově souměrných předmětů, vyvažování např. klikového mechanismu u motoru auta.

10 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Calibro con rondella 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Calipers 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Micrometers.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Comparateur0.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Měření a měřidla v technické praxi"

Podobné prezentace


Reklamy Google