Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : Stavba dřeva jehličnatých dřevin

2 Stavba dřeva jehličnatých dřevin
Dřevo jehličnanů je složeno z malého počtu druhů buněk, má proto jednoduchou a pravidelnou stavbu. Vodivou a mechanickou funkci vykonávají tracheidy Zásobní funkci vykonávají parenchymatické buňky

3 Stavba dřeva jehličnatých dřevin
Tracheidy Jsou základním elementem dřeva jehličnanů, tvoří přes 90 % celého objemu dřeva. Jsou to mrtvé buňky , živé jsou pouze v posledním letokruhu. Na příčném řezu jsou tracheidy uspořádané v pravidelných řadách. V letokruhu jsou jarní a letní tracheidy.

4 Tracheidy Jarní tracheidy -
- mají vodivou funkci, proto mají velký lumen a tenké blány s mnoha ztenčeninami a jsou větší než letní. Letní tracheidy - mají mechanickou funkci, proto mají malý lumen tlusté stěny a mají málo ztenčenin.

5 Tracheidy Schématický příčný řez tracheidou s otevřenou a uzavřenou dvojtečkou

6 Tracheidy Mikroskopický snímek příčného řezu dřevem borovice tracheidy v radiálních řadách, rozdíl jarního a letního dřeva na rozhraní letokruhu a pryskyřičný kanálek)

7 Dřeňový paprsek na radiálním a tengenciálním řezu borovice
1 - jarní tracheidy příčné paprskové tracheidy 3 - parenchymatické buňky dvojtečky

8 Parenchymatické buňky
Ve dřevě jehličnanů tvoří : - dřeňové paprsky, - pryskyřičné kanálky (kromě TIS, JD) a u některých i - dřevní parenchym (např. modřín potřebuje více zásobních látek na tvorbu nového jehličí, které na zimu opadává).

9 Parenchymatické buňky
Dřeňové paprsky jsou úzké, na výšku tvořeny několika řadami parenchymatických buněk. Během vegetačního období vedou živiny v příčném směru, v době vegetačního klidu se v nich zásobní živiny ukládají.

10 Parenchymatické buňky
Pryskyřičné kanálky jsou dlouhé úzké mezibuňkové kanálky, tvořené třemi vrstvami parenchymatických buněk.Buňky vnitřní vrstvy produkují pryskyřici.Kolem nich je vrstva mrtvých buněk vyplněných vzduchem a na obvodu jsou živé parenchymatické buňky se zásobními živinami.Vodorovné kanálky procházejí dřeňovými paprsky.Svislé i vodorovné kanálky jsou vzájemně velmi hustě propojeny (význam pro získávání pryskyřice smolařením).Tloušťka pryskyřičných kanálků se pohybuje kolem 0,1 mm a zaujímají 0,1 až 0,9% objemu dřeva.Chybějí u jedle, tisu, jalovce, cedru, tsugy a všech listnáčů.

11 Parenchymatické buňky
Dřevní parenchym je v jehličnatém dřevě málo zastoupen, protože jehličnany nepotřebují tolik zásobních látek na tvorbu nového listí (jehličí) jako listnaté (kromě modřínu). Tvoří dlouhé řady podél osy kmene.

12 Schéma řezů mikroskopické stavby borového dřeva
J - jarní dřevo, L - letní dřevo, 1 - jarní tracheida, 2 - letní tracheida, 3 - úzký dřeňový paprsek, 4 - široký dřeňový paprsek, 5 - vodorovný pryskyřičný kanálek, 6 - svislý pryskyřičný 7 - dvojtečka

13 Obrazová příloha Rozdíl dřeva jehličnatého a listnatého na
mikroskopickém snímku příčného řezu : a) borovice b) jilmu


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google