Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály-teorie Sada číslo: ICT-41 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 04 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-41-04 Téma vzdělávacího materiálu: Dřeviny - fyziologie II Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Nástin fyziologie dřevin Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Život dřevin v ročních obdobích
U rostlin v mírného klimatického pásma dochází k střídání období intenzívní činnosti (vegetační růst) s obdobím odpočinku (vegetační klid). Dřeviny na konci období vegetačního růstu (obvykle do poloviny září) se zbavují vegetačních orgánů (listů), zpomalují činnost (jehličí), stahují do kmene a do kořenů zásobní látky (kmen už neroste). V předjaří(při zvýšení teploty nad O °C) se v lýku hromadí roztoky cukru, škrobu …(míza). Na cca konci dubna růst stromu opět začíná. Strom roste do výšky a do tloušťky. Výškový růst trvá obvykle cca 50 dnů. Přírůstky na výšku se nazývají letorosty. Strom výškově přirůstá na vegetačních vrcholech. Roční přírůstek do šířky (letokruh) závisí na druhu dřeviny, podmínkách růstu …. K přirůstání do tloušťky dochází dělením buněk v dělivém pletivu- kambiu. (Toto pletivo produkuje směrem k dřeni dřevo a směrem ven lýko).

3 Život dřevin v ročních obdobích
Období vegetačního klidu Období vegetačního růstu Obr.1 Obr.2

4 Život dřevin v ročních obdobích III vegetační vrcholy
Obr.3 Obr.4 Obr.5

5 Život dřevin v ročních obdobích II související změny
Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9

6 Základní řezy kmenem - příčný řez
Borka Zelená kůra Lýko Kambium Letní dřevo Jarní dřevo Dřeň Jádro - pravé h Letokruh Obr.10 Obr.11

7 Příčný - čelní řez kmenem III
Borka Zelená kůra Lýko Kambium Letní dřevo Jarní dřevo Jádro - pravé Dřeň Obr.12

8 Činnost kambia Kambium lze na řezu rozeznat jen v době vegetačního klidu. Buňky mají tvar osmistěnu, nebo šestibokého hranolu. V našich podmínkách je činnost kambia periodická. Začíná na začátku dubna a obvykle končí v září. U tropických dřevin je nepřerušovaná tj.strom netvoří zřetelné letokruhy. Obr.13

9 Činnost kambia II Letní dřevo Jarní dřevo Obr.15 Obr.14

10 Fyziologie - kontrolní test
Co je období vegetačního klidu? Co jsou vegetační vrcholy? Co umožňuje kambium? Co jsou to letorosty? Kdy je kambium činné? Co je to letokruh?

11 Fyziologie - kontrolní test II - popis obrázků

12 Fyziologie- kontrolní test výsledky
Co je období vegetačního klidu? Období, kdy strom nepřirůstá výškově ani netloustne. Co jsou vegetační vrcholy? Je to část kde strom přirůstá do výšky a do délky. Co umožňuje kambium? Tloušťkové tloustnutí kmene. Co jsou to letorosty? Přírůstky na výšku. Kdy je kambium činné? Od dubna do září. Co je to letokruh? Roční šířkový přírůstek.

13 Fyziologie - kontrolní test II - popis obrázků výsledky
Činnost kambia Jádrová dřevina Podzimní změna barviva Obr.16 Obr.18 Obr.17 Letokruhy dřevin tropického pásma Opadavý jehličnan Letokruhy dřevin mírného pásma Obr.20 Obr.21 Obr.19

14 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
FABRYOVÁ, Gabriela. Materiály pro 1.ročník SOU oboru tesař. Praha: SNTL, 1986, obr.10 KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN obr. 14, 15, 20, 21 HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-9, , DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google