Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : SPOJOVÁNÍ DŘEVA

2 Svlakované rohové spoje
Svlakování je spojování dřeva,které se hodí jen pro spojování desek z masivního dřeva ve tvaru písmene T. Jeho životnost závisí ve velké míře na správném a pečlivém provedení svlaku a svlakové drážky. Drážka se vyřezává nebo frézuje vždy do průběžného dílu a svlak se vypracovává na tupě připojeném dílu. Aby nebyl průběžný díl svlakovou drážkou příliš zeslaben, je třeba ji vyřezat jen asi do jedné třetiny hloubky dřeva.

3 Svalkované rohové spoje
Drážka (rybina) se vyřezává buď svlakovkou nebo čepovkou za pomoci naplocho upnuté vodicí lišty nebo se frézuje svlakovou frézou. Svlak se vyhobluje svlakovníkem nebo se vyfrézuje na fréze. Získá se sklon 75° až 80°, aby se dřevo u svlaku nemohlo ustřihnout. Většinou jsou svlakové drážka a svlak směrem dopředu trochu kónické. Tak svlak spojení při montáži v poslední třetině nebo čtvrtině délky dna stahuje. Je to tedy spojení, které lze vyrobit bez speciálních spojovacích prvků.

4 Svalkované rohové spoje
Podle provedení svlaku rozlišujeme jednostranný a dvoustranný svlak. Jednostranný svlak se často používá pro spojení boku a dna , dvoustranný pro středové mezistěny. Protože je svlak většinou zarážen do drážky, vznikají na stranách svlakové drážky síly, které musejí být zachyceny dřevem. Z tohoto důvodu je třeba dbát u svlakového spojení na dostatek dřeva u drážky. Proto by měla mít svlakové drážka od konce dílu vzdálenost alespoň 30 mm.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google