Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Vladimíra V i n t e r o v á odborná učitelka uvádí pro TP2 tuto výukovou prezentaci : Stroje na ohýbání dřeva

2 Ohýbačky Plastifikované dílce se ohýbají bud ručně za použití příslušných přípravků a šablon, nebo na speciálních strojích. Ruční ohýbání se vyskytuje zvláště při výrobě složitých prostorových ohybů, která nelze mechanizovat. Je velmi namáhavé a málo produktivní. Ve velkosériové výrobě se používá převážně strojní ohýbání na ohýbačkách.

3 Ohýbačky Ohýbačky dělíme na dvě základní skupiny :
1. ohýbačky bez ocelového pásu pásnice, např. při výrobě sudových dužin, tj. dílců s velkým poloměrem ohybu; . 2. ohýbačky s ocelovým pásem pásnicí, které se dále dělí na : a) ramenové jednoramenové na jednostranné ohyby, např. saně, hokejky apod. ; dvouramenové na otevřené ohyby v jedné rovině, např. luby a trnože židlí ohnuté do tvaru U; dvouramenové na ohyby v různých rovinách, např. loketníky křesel); b) pákové (např. na nohy židlí); c) kolenové jednostranné , např. na násady lopat; dvoustranné na dužniny sudů apod.); d) s otočnou tvárnicí (svislé nebo vodorovné), na otevřené ohyby, např. držadla holi; na uzavřené ohyby, např. na sedadlové rámy, kruhové výztuže, trnože židlí.

4 Ohýbačky Provedení ohýbaček je velké množství. Seznámíme se proto s několika nejrozšířenějšími a typickými ohýbačkami, používanými v průmyslové výrobě ohýbaného nábytku.

5 Ohýbačka ramenová s pásnicí
Stroj je určen pro provádění otevřených asymetrických ohybů, zpravidla na otevřené sedadlové rámy, výztuhy a trnože. Na stroji 1ze ohýbat několik hranolků najednou, aby byla využita pracovní šířka stroje. Příklad ramenové ohýbačky je znázorněn na ob. 55A – viz obrázek na následující straně. Skládá se z rámu se sloupovým vedením, z upínací desky s ohýbací tvárnicí, z ohýbacích ramen s nosníky a z přítlačného zařízení ohýbaných dílců se vzduchovým válcem.

6 Ohýbačka ramenová s pásnicí
Obr. 55 Ohýbací stroje A – ramenová ohýbačka ŠRO : 1 – nožní ovládací šoupátko; 2 – nosníky; 3 – ohýbací ramena; 4 – pásnice; 5 – vodící sloupy; 6 – ohýbací tvárnice; 7 – poháněcí šroub; 8 – upínací deska; 9 – stojan; 10 – opěrka; 11 – vzduchový válec; 12 - tlačítko

7 Ohýbačka ramenová s pásnicí
Rám stroje má svařovanou konstrukci. Do rámu jsou vsazeny vodicí sloupy, po nichž se pohybuje upínací deska, která je vedená v bronzových pouzdrech. Upínací deska se pohybuje pomocí poháněcího šroubu a matice. Šroub je ocelový, opatřený lichoběžníkovým závitem. Na základní desku stroje je připevněna převodová skříň, která je spojena se šroubem posouvajícím upínací desku. Převodová skříň je poháněna elektromotorem.

8 Ohýbačka ramenová s pásnicí
Nosníky, na kterých jsou připevněna otáčející se ohýbací ramena, jsou z ocelových plechů a tvoří pevnou konstrukci. Obě ohýbací ramena se při ohýbání otáčejí na čepech, které jsou upevněny v nosnících. Ramena mají několik upevňovacích otvorů. Nosníky i obě ohýbací ramena je nutno vždy nastavit a seřídit podle ohýbaného dílce. Ramena. jsou spojena ocelovým plechem (pásnicí), kterou jsou dílce při ohýbání přitlačovány k tvárnici, jež je upevněna na pohybující se upínací desce. Stroj je ovládán hlavním vypínačem a tlačítky. Je též vybaven dvěma koncovými spínači, které určují celkový pohyb upínací desky s ohýbací tvárnicí. Při ohýbání je pásnice přitlačována k tvárnici vzduchovým válcem, který je ovládán nožním šoupátkem.

9 Ohýbačka s otočnou tvárnicí
Stroj je určen pro provádění uzavřených ohybů, zpravidla sedadlových rámů, výztuží a trnoží různých tvarů. Příklad ohýbačky s otočnou tvárnicí je na obr. 65B - viz obrázek na následující straně. Skládá se ze stojanu a elektromotorem a převodovými mechanismy, z vyměnitelné tvárnice, z posouvacího a ohýbacího vozíku, z přítlačného zařízení a šikmé skluznice. Hlavní části stroje a jejich funkci popíšeme při popisu obsluhy stroje.

10 Ohýbačka s otočnou tvárnicí
B – ohýbací stroj na sedadla : 1 – tvárnice; 2 – tlačítka; 3 – upínka; 4 – upínací otočné patky; 5 – posouvací vozík; 6 – upínací šroub; 7 – stojan; 8 – vzduchový válec přítlačného zařízení; 9 – ohýbací vozík; 10 – šikmá skluznice

11 Ohýbačka s otočnou tvárnicí
Tvárnice se upíná ručně pomocí upínky na poháněné vřeteno a unášecí kotouč stroje. Pásnice, jejíž jeden konec je připojen l tvárnici, se vyrovná a druhý konec se vloží do otvoru ohýbacího vozíku. Na pásnici se položí lepenka nebo jiný vhodný materiál, který ji chrání před korozí. Napařený hranolek se vloží do stroje, jedním koncem se dorazí k tvárnici a vpuštěním tlakového vzduchu do válce se uvede v činnost přítlačné zařízení. V ohýbacím vozíku se hranolek zajistí otočnými upínacími patkami a šroubem se zarážkou. Druhý konec hranolku se opře o zarážku a zároveň se vypne pásnice tak, aby se dosáhlo potřebného vypnutí hranolku. Spouštěcím tlačítkem se stroj uvede do provozu. Tvárnice se otočí o 380° až 400° (podle druhu sedadla). Tím se zabezpečí překrytí konců ohybu o 20° až 40°.

12 Ohýbačka s otočnou tvárnicí
Po skončení ohýbání se stroj zastaví. Chod stroje lze zastavit též vypínacím tlačítkem. Ohnuté sedadlo i s pásnicí svěrkou připevní k tvárnici, která se po vypuštění vzduchu z přítlačného zařízení i s ohybem ze stroje vyjme. Tlačítkem pro chod zpět se unášecí kotouč otočí do základní polohy a pracovní cyklus se může opakovat. Pro ohýbání překližkových lamel a skořepin se současné době používají zpravidla lisy s různě tvarovanými deskami. Jsou nejčastěji víceetážové. Tvarovaná desky (tvárnice) jsou vyhřívány bud párou, nebo elektricky.

13

14


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google