Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : Vestavěný nábytek - Nutsch

2 12.8 Vestavěné skříně Skříně jež jsou zabudovány do stavby a jsou s ní pevně spojeny, nazýváme vestavěné. Někdy slouží zároveň jako dělící příčka mezi dvěma prostory. Ve vestavěných skříních získáme více místa než ve skříních volně stojících, neboť je lze zabudovat až těsně ke zdi a ke stropu.Někdy je možno se obejít i bez začišťovacích lišt. Plně vestavěné skříně se též označují jako nábytkové (skříňové) stěny, částečně vestavěné skříně jako nástěnné skříně (obr. 481/1 – viz obrázek vedle). Vestavěné skříně se hodí pouze do místností se suchými stěnami, protože jinak se dřevo ničí vlhkostí ze stavby.

3 Nástěnné skříně Nástěnné skříně jsou částečně vestavěné a pokrývají pouze část stěny. Mohou stát buď na podlaze, nebo být zavěšeny na stěny. K upevnění závěsných skříní slouží závěsné lišty nebo zvláštní skříňová kování (obr. 487/2 – viz obrázek vedle). Aby zavěšení nebylo příliš zatěžováno tahem, měla y výška závěsné skříně být větší než její hloubka. U nástěnných skříní zabudovaných napevno přiléhají obvykle boky nebo desky těsně ke stěně místnosti, popř. je třeba utěsnit tyto spoje dodatečně lištami (obr. 487/3 – viz obrázek vedle).

4 Skříňové stěny Skříňové stěny sahají od podlahy až ke stropu, po stranách jsou vymezeny stěnami místnosti. Podle způsobu provedení čelní stěny působí různým dojmem. Velkoplošné dveře s úzkými dělícími spárami působí jednoduše. Úzké dveře do výše místnosti podtrhují vertikální prvky čelní stěny. Dveře s rámy a výplněmi zvýrazňují členění skříní. Čelní stěna může být provedena a členěna stejně jako stěnové obložení. Střídání dveří, klopen, předků zásuvek a otevřených polic čelní stěnu oživuje a odlehčuje.sou-li ve skříňové stěně potřebné dveře do místnosti, lze je buď opticky oddělit, nebo do stěny harmonicky začlenit (obr. 487/4 – viz obrázek vedle).

5 Skříňové stěny Velké vestavěné skříně se nesmějí napevno sestavovat dohromady v dílně, protože je takto lze jen velmi obtížně přenášet dveřmi a p schodech. Rovněž při jejich sestavování mohu vzniknout problémy. Existuj různé systémy montování. Oddíly z jednoduchých stěn a dna mohou mít buď čelní rám s dveřmi, nebo se sestavují velké skříňové stěny z menších prvků, které se staví vedle sebe či na sebe. Menší korpusy a police je také možno zavěsit na nosné stěny či stojany s příčkami (obr. 488/1 – viz obrázek vedle).

6 Skříňové stěny Protože stěny místnosti, podlaha i strop bývají často nerovné a stěny nejsou vždy svislé, musí mít skříňové stěny po stranách a u stropu dostatečnou mezeru. Tu lze zakrýt krycími lištami nebo obklady. Pokud se skříňové stěny skládají z několika korpusů, spojují se dvojité boky pomocí spojovacích šroubů. K optickému oddělení jednotlivých částí mohou sloužit lišty (obr. 488/2 – viz obrázek dole). Stěnu lze seřídit do roviny prostřednictvím klínů nebo podstavci k nastavení výšky soklu (obr. 488/3 – viz obrázek na následující straně).

7 Skříňové stěny U vestavěných skříní bývají záda z dýhovaných desek silná 5 – 6 mm. Dna se při zatížení nesmějí prohýbat více než o 1/250 své délky, pokud jsou pod nimi zásuvky, dveře či klopny, nesmí být průhyb větší než 1/300 délky. Mimo to musí být boky a záda vzdálena od stěn místnosti a stropu minimálně 25 mm, aby vznikl meziprostor pro vůli. Tento prostor je v případě stěnového obložení nutno odvětrávat, a to pomocí otvorů či drážek na čelní stěně (nahoře a dole). Procházejí-li stěnou komíny, je zapotřebí dodržovat u všech dřevěných dílů skříně vzdálenost od stěny alespoň 70 mm, popř. 200 mm od vnitřní hrany kouřovodu.

8 Dělící příčky Dělící příčky jsou tvořeny vestavěnými skříněmi, které jsou do místnosti zabudovány namísto stěny. Často se jimi odděluje prostor jídelny od kuchyně, šatna od ložnice či několik různých kanceláří od sebe navzájem. V těchto příčkách mohou být i podávací okna nebo průchozí dveře. Existují rovněž průhledné příčky, které umožňují pohled z jednoho prostoru do druhého.

9


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google