Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0511Konstrukční spoje II. – rohové spoje v truhlářské výrobě Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci I. ročníku Anotace Způsoby spojování dřeva, dílců a polotovarů při výrobě nábytku a možnosti použití jednotlivých druhů spojů Klíčová slova Pokos, vložené pero, přeplátování, čep, rozpor apod. Datum

2 Rohové spoje v truhlářské výrobě
spoj na tupo s použitím kovové výztuhy spoj na přeplátování spoj na dřevěné kolíky spoj na vložené pero (vložený čep) spoj na čep a dlab spoj na čep a rozpor spoj na ozuby (otevřený, polokrytý, krytý)

3 Spoj na přeplátování Tento spoj nevyžaduje složitou přípravu a řeší se jak strojně tak i ručně. Platí u něj jedna zásada: každý ze spojovaných přířezů je zaříznut do ½ své tloušťky z důvodu vzájemného zalícování při realizaci vlastního spoje. Vzdálenost zářezu od čela určuje šířka přířezu a je u obou vždy stejná.

4 Spoj na dřevěné kolíky Tento spoj vyžaduje pouze přesné pravoúhlé zařezání a je realizován pomocí nejběžnějšího spojovacího prostředku truhláře a to je kolíkový spoj. Přířezy jsou k sobě spoje pravoúhle. Podmínkou je vždy užití alespoň dvou kolíků nad sebou z důvodu zamezení pootočení přířezů ve spoji.

5 Spoj na vložené pero a vložený čep
Tento spoj se užívá k pevnému spoji za současného vyztužení vloženým kusem dřeva, většinou tvrdšího než jsou samotné přířezy. Užívá se při spojení na pokos tedy přířezy jsou zařezány pod úhlem zpravidla 45.° Spoj může být krytý(neviditelný) nebo také průběžný a otevřený(viditelný).

6 Spoj na čep a rozpor Tento spoj se vytváří především pro svou tvarovou stabilitu a výraznou pevnost. Ve spojení s lepidlem je nejčastěji používaný spoj pro rámové spojení. Bývá tvořen čepem jednoduchým i násobným a rozporem, otevřeným spojem. Je to viditelný spoj.

7 Spoj na ozuby Je to jeden z nejstarších a zároveň nejpevnějších spojů , který nevyžaduje použití lepidla. Vyrábí se ručně nebo strojově pomocí šablony. Bývá realizován na celou šířku materiálu a to buď v provedení rovném nebo konickém, tkz. rybinový spoj. Používá se na především na namáhané spojení jako jsou korpusy zásuvek, korpusy skříněk a skříní. Rozdělují se na otevřené polokryté a kryté to podle viditelnosti na samotném nábytku.

8 Kontrolní test 1. Přeplátování je spoj?
a) pro spojení dvou nestejných přířezů b) určený na vyztužení rámové konstrukce c) jednoduchý pravoúhlý spoj tvořený na ½ tloušťky materiálu 2. Nejjednodušším rohovým spojem je? a) kolíkový spoj b) na vložené pero c) na ozuby 3. Který z následujících spojů bývá skrytý ? a) čep a rozpor b) na přeplátování c) čep a dlab 4. Na co se využívá spoj na čep a rozpor? a) na jednoduché truhlářské spojení b) na okrasné spoje c) na pevné rámové spoje 5. Proč se používá ozuby na nábytku a) pro svou pevnost a trvanlivost b) pro jednoduchost výroby c) pro svůj tvar Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5a


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google