Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_UDŘ0412 Románský sloh Stupeň a typ vzděláníStřední odborné vzdělání Vzdělávací oborDesign a zpracování dřeva Tematický okruhUměleckořemeslné zpracování dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupinaŽáci 3. ročníku AnotaceNábytek v době románské a rané gotiky, způsob života a užívání interiéru Klíčová slovaPostel, truhla, vynález vodní pily Datum18.9.2012

2 Románský nábytek - 12. století www.zlinskedumy.cz Nejpoužívanějším kusem nábytku v románské době kromě truhly byla postel. Lůžko bylo velmi rozměrné - krabicového typu, hrubě vytesáno, vyvýšeno nad podlahou z důvodu chladu. Vznikl tak v místnosti vlastně druhý prostor. V posteli spala téměř celá rodina. Zbývající na truhlách nebo lavicích. Skříň podobně jako truhla byla vyztužena a opásána kovem, zpevněna v rozích a spolu se zdokonaleným kovaným uzávěrem byla i pro majitele bezpečnějším nábytkem. Stůl byl připravován jen na konzumaci jídel a to formou fošen položených na truhlu nebo kozové podstavce. Součástí byly i lavice. Veškerý nábytek nebyl řemeslně příliš zdařilý, velmi jednoduše a hrubě opracován, nevalné kvality.

3 Ukázky románského nábytku www.zlinskedumy.cz trůny a křesla truhlice detaily nábytku

4 Gotické nábytkové umění www.zlinskedumy.cz Nábytek ve raného středověku byl vytvářen tesařským nářadím, postupně se však vyžadovaly náročnější postupy a jemnější opracování. Vynález vodní pily (1245), Vynález vodní pily (1245), výroba řeziva jiným způsobem Vznik rámových konstrukcí s výplní – převratná novinka ozub dodnes nepřekonaný! Byl zdokonalen rohový spoj – ozub dodnes nepřekonaný!

5 Převratné změny v řemeslech www.zlinskedumy.cz cechů Významným krokem k dokonalosti řemesla vůbec byl vznik cechů(kartelů). Tyto cechy měly svá pravidla pro určování tovaryšských a mistrovských zkoušek. Měly pečeti a znaky. truhla Základnímu nábytku stále vévodila truhla. Byla pořád pro majitele cestovním zavazadlem a úložným místem. Byla velmi dokonale vypracovaná, zdobená řezbou a poměrně vyšší. Sedělo se na ní a také i spalo. První zmínky o konstrukci patrové truhly a vznikající skříni se zásuvkami.

6 Kontrolní test www.zlinskedumy.cz 1. Nejpoužívanější kus nábytku s truhlou byla? a) lavice b) postel c) stolička 2. Jak se jedlo v románské době? a) u klasického stolu b) na desce, jež ležela na truhle c) vleže 3. Co určovaly vznikající cechy? a) použití materiálů b) ceny nábytku c) mistrovské zkoušky a pravidla řemesel 4. Novinka v konstrukci nábytku? a) šrouby b) rámová konstrukce c) lakování nábytku 5. Jaký pevný spoj v nábytku se používal? a) lepený spoj b) kolíkový spoj c) ozub Odpovědi:1b, 2b, 3c, 4b, 5c


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google