Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační."— Transkript prezentace:

1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Pedagogická komunikace Základní charakteristiky pedagogické komunikace a povaha sociální interakce Zpracovala: PhDr. Ivana Nekvapilová, Ph.D. ivana.nekvapilova@unob.cz

2 Cíl Sdělit pokyny k realizaci tematického bloku. Vysvětlit důležité stránky pedagogické komunikace ve vysokoškolské edukaci. Zjistit základní charakteristiky pedagogické interakce. Určit role pedagoga v edukačním procesu.

3 Důležité termíny a aktivity účastníků Do 21.10. 2014 nahlásit tutorce tematického bloku dva termíny vlastní výuky pro nahrávku, tak aby nahrávka mohla být realizována 18.11. 2014. Do 14.11. zaslat na adresu tutorky písemnou přípravu k nahrávané výuce. 18.11. 2014 bude realizována zpětná vazba k nahrávce ve třech skupinách: skupina č. 1. výuka 1-2 vyučovací hodinu skupina č. 2 výuka 3-4 vyučovací hodinu skupina č. 3 výuka 5-6 vyučovací hodinu Do 14.11. 2014 vybrat a nahlásit tutorce skupinu. Ve skupině by mělo být maximálně 7 osob.

4 Pojetí pedagogické komunikace Úzké pojetí: Přenos informace od zdroje k příjemci, důležitá je rychlost a kvalita přenosu v závislosti na médiu přenosu. Široké pojetí: Lidské setkání v němž vedle předání informace probíhá vzájemná percepce účastníků a vytváření jejich vztahu.

5 Pedagogická komunikace Vzájemné sdílení a přenos informací mezi účastníky výchovně vzdělávacího procesu, které slouží k naplňování výchovně vzdělávacích cílů. Sdílení: Neprobíhá automaticky. Je podmíněno. Cílem je dosáhnout porozumění sdělovanému u partnera. Je vázáno na situaci.

6 Stránky pedagogické komunikace Obsahová Vztahová Co učit? Pedagog a vyučovaný V jakém objemu? K oboru studia Ke vzdělávací instituci

7 Podoby pedagogické komunikace Z hlediska přípravy: detailně připravená částečně připravená nepřipravená

8 Podoby pedagogické komunikace Z hlediska kódování informace: verbální (ústní, písemná) neverbální činem Z hlediska způsobu předání informace: přímá zprostředkovaná (text, e-learning)

9 Jak získává pedagog schopnost pedagogické komunikace? cestou speciální odborné přípravy pedagogem se musí člověk narodit odborným vedením v průběhu ped. praxe sebevzděláváním následuje své pedagogické vzory

10 Role pedagoga v pedagogické komunikaci Přímý účastník Organizátor Zprostředkovatel Koordinátor

11 Kvalitní pedagogická komunikace zabezpečuje předávání potřebných poznatků a současně umožňuje realizovat výchovu budoucích odborníků. Vyžaduje velké nasazení, které není vykoupeno bezprostředními užitky.

12 Děkuji za pozornost. PhDr. Ivana Nekvapilová, Ph.D. odborná asistentka Katedra leadershipu Fakulta vojenského leadershipu Univerzita obrany Brno


Stáhnout ppt "Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google