Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_C_13 Tematická oblast: Elektrické stroje – asynchronní motory a stejnosměrné stroje Téma: Reakce kotvy Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: březen 2013

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 REAKCE KOTVY Při zatížení dynama nebo motoru protéká obvodem kotvy (rotorovým vinutím) proud, který vytváří své magnetické pole.

4 REAKCE KOTVY Toto pole je v okamžiku maxima kolmé na budicí magnetické pole se kterým se sčítá a deformuje jej. Důsledkem je posunutí neutrální osy o úhel a.

5 REAKCE KOTVY U dynam se posouvá neutrální osa ve směru otáčení.
U motorů se posouvá neutrální osa proti směru točení.

6 REAKCE KOTVY Pro zabránění tohoto nežádoucího efektu jsou na statoru umístěny komutační (pomocné) póly. Případně je ještě nutné pootočit kartáče na statoru.

7 REAKCE KOTVY Od výkonu 1 kW mívají stejnosměrné stroje na statoru, kromě hlavního vinutí, i komutační vinutí. Ve směru otáčení následuje po hlavním pólu: u dynam komutační pól opačné polarity u motorů komutační pól stejné polarity. Při změně směru otáčení je třeba přepólovat i komutační póly.

8 REAKCE KOTVY OPAKOVÁNÍ:
Co způsobuje tzv. reakce kotvy? ..……………………………… Co je důsledkem reakce kotvy? ……………………..…………………………… Jakým způsobem se bráníme účinkům reakce kotvy? ………………………… Co jsou to komutační póly a kde jsou umístěny?

9 REAKCE KOTVY Vocabulary: armature reaction – rakce kotvy
neutral plane – neutrální osa shift in the direction of rotation – posunout ve směru točení shift the position of the brushes – posunout kartáče interpole coil – komutační cívka interpole winding – komutační vinutí

10 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google