Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interpunkce v souvětí podřadném

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interpunkce v souvětí podřadném"— Transkript prezentace:

1 Interpunkce v souvětí podřadném
Nikola Vykydalová

2 Interpunkce v souvětí podřadném
čárkou se v souvětí vždy oddělují věty podřadné – významově závislé na větách řídících

3 Spojovací výrazy podřadné spojky
že, aby, kdyby, i kdyby, když, zdali, jestliže, protože, ačkoliv, třebaže, přestože, jako, než Pošlu to, když budeš chtít. Řekl, že přijde.

4 vztažná zájmena kdo, co, jaký, který, čí, jenž Řekni mi, čí je ten pes? To, co jsem slíbil, udělám. Pozor!!! Poté, co jsme přišli, dostali jsme zaplaceno.

5 vztažná příslovce kde, kdy, kudy, kam, odkud, proč, jak vztažná neurčitá číslovka kolik Ani jsem nevěděl, jak ta hlídka začala. Vrať se tam, odkud jsi přišel. Napiš mi, kolik ti dlužím.

6 Čárku nepíšeme ! spojovací výrazy nevětné povahy jako, než, jakožto
ustrnuté formy děj se co děj, dělej jak dělej, ať je jaký chce, bylo co bylo Je chytrý jako liška. Ať je jaký chce, stejně bude mým kamarádem.

7 vedlejší věty uvozené podřadicím spojovacím výrazem a závislé na příslovci
Dobře(,) že už nemá strach. Možná(,) že už se k moři nikdy nepodívá.

8 Vedlejší věta vložená do věty řídící
oddělujeme čárkami z obou stran Muž, který přišel, nepozdravil. Na náměstí, když jsme se blížili k obchodu, hrála moje oblíbená kapela.

9 Čárka před spojkou „a“ čárka se bude také psát před spojkou souřadicí, pokud je mezi dvě věty řídící vložena věta vedlejší Nechtěla mi říct, s kým teď chodí, a já se urazila. Vážený pane, děkujeme Vám, že jste se ozval tak brzy, a přeje Vám brzké uzdravení.

10 Cvičení Na prázdniny se už těším a dobře vím že ty se těšíš stejně jako já. Maminka nám řekla že musíme psát úkoly a že umyjeme nádobí. Dům ve kterém bydlíme se bude spravovat. Nařídili jsme si budík abychom vyjeli dřív než bude teplo. Když jsem přišla domů chtěla jsem uvařit večeři jenomže jsem nepočítala s tím že v lednici nic nebude.

11 Řešení Na prázdniny se už těším a dobře vím, že ty se těšíš stejně jako já. Maminka nám řekla, že musíme psát úkoly a že umyjeme nádobí. Dům, ve kterém bydlíme, se bude spravovat. Nařídili jsme si budík, abychom vyjeli dřív, než bude teplo. Když jsem přišla domů, chtěla jsem uvařit večeři, jenomže jsem nepočítala s tím, že v lednici nic nebude.

12 Cvičení Nebavíme se teď o tom jaké úžasné jsem měla možnosti jak jsem jich nevyužila a jak smutně jsem dopadla ale bavíme se o Evě. Pan Karas začal znovu jako by ještě mohl oběd zachránit a když břichem zavadil o pánev vzdal všechny naděje na výborný pokrm. Vždycky když jsem šla na diskotéku snila jsem o tom jak získám kluka a jak o tom budu vyprávět holkám až mě políbí. Být rozhodný odejdu hned.

13 Řešení Nebavíme se teď o tom, jaké úžasné jsem měla možnosti, jak jsem jich nevyužila a jak smutně jsem dopadla, ale bavíme se o Evě. Pan Karas začal znovu, jako by ještě mohl oběd zachránit, a když břichem zavadil o pánev, vzdal všechny naděje na výborný pokrm. Vždycky(,) když jsem šla na diskotéku, snila jsem o tom, jak získám kluka a jak o tom budu vyprávět holkám, až mě políbí. Být rozhodný, odejdu hned.

14 Použitá literatura Havránek, B. – Jedlička, A.: Stručná mluvnice česká. Praha 1998. Kolektiv autorů Ústavu českého jazyka FF MU: Příruční mluvnice češtiny. Praha 2000. Janovec, L. a kol.: Na co se často ptáte. Jak používat čárku a další interpunkční znaménka. Praha 2006. Mašková, D.: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč 2005.


Stáhnout ppt "Interpunkce v souvětí podřadném"

Podobné prezentace


Reklamy Google