Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI"— Transkript prezentace:

1 VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Mgr. Michal Oblouk

2 jsou vždy stejného druhu
SOUŘADNĚ SPOJENÉ vv jsou vždy stejného druhu spojovací výrazy mezi větami se opakují, mohou se i vypustit (pokud je vztah vyjádřen dostatečně jasně a jednoznačně) věty se navzájem oddělují čárkami, pokud nejsou spojeny spojkami A, I, ANI, NEBO, ČI v poměru slučovacím nebo slabě vylučovacím jestliže jsou do VH vloženy, oddělují se od ní čárkami z obou stran

3 Už si dobře nepamatuji, o čem ten film byl a kdo v něm hrál.
SLUČOVACÍ + Už si dobře nepamatuji, o čem ten film byl a kdo v něm hrál. Nechápu lidi, kteří chodí přes den do práce a pak se jen mlčky dívají na televizi. Kouty, kam nejezdí vlak ani autobus nebo auto, kam se ani na kole nedostaneš, jsem viděl o letošních prázdninách v rumunských Karpatech. Zdálo se, že si to rozmyslí a nepřijde na naše setkání po deseti letech. Sotva se v Americe přistěhovalci trochu usadili a vybudovali si své domovy, začali lovit bizony.

4 STUPŇOVACÍ Rejsky řadíme mezi hmyzožravce, třebaže s velkou chutí slupnou jakéhokoliv jiného malého živočicha, dokonce mají v oblibě i různé plže a červy. Maminka by byla určitě ráda, kdybys Přemkovi pomohl s úkolem, nebo dokonce s ním pravidelně opakoval látku z češtiny. Přemýšleli jsme o tom, co by se dalo upravit, ba co bychom mohli ještě vylepšit.

5 Přišel jsem, ne abych se s tebou hádal, ale abych ti pomohl.
ODPOROVACÍ X Přišel jsem, ne abych se s tebou hádal, ale abych ti pomohl. Jeskyně mají v sobě jakési tajemství, které nás přitahuje jako magnet, ale které nás zároveň i trochu děsí.

6 vyLUČOVACÍ ~ Bylo by moudré, buď abys za ním došel, nebo abys mu alespoň zatelefonoval. Slíbil mi, buď že mi napíše, nebo že mi zavolá. Babička řekla, že buď půjdeme hned domů, nebo určitě nastydneme.

7 Vzkázal mi, že za ním nepůjde, a tak že mu ty knížky nemůže předat.
DŮSLEDKOVÝ ← V Atlasu rostlin je poznámka, že prvosenka jarní a prvosenka vyšší nejsou už příliš hojné, a proto že jsou obě v Česku chráněné. Vzkázal mi, že za ním nepůjde, a tak že mu ty knížky nemůže předat.


Stáhnout ppt "VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI"

Podobné prezentace


Reklamy Google