Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín
Druhy vedlejších vět

2 CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_22_INOVACE_VaP_CJ_3L_17
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_22_INOVACE_VaP_CJ_3L_17 Autor Mgr. Petra Vališová Tematický celek Určování druhů vedlejších vět Ročník 3. Datum tvorby Anotace Prezentace je zaměřena na shrnutí vědomostí o vedlejších větách. Předmět: Český jazyk a literatura Metodický pokyn Žáci využijí výkladu k osvojení a zopakování vědomostí o vedlejších větách.

3 Vedlejší věty Vedlejší věta může vyjadřovat jakýkoli člen své řídící věty. Podle toho, který člen je vedlejší větou vyjádřen, je rozdělujeme na: VV podmětné VV přísudkové VV předmětné VV přívlastkové VV doplňkové VV příslovečné (místní, časová, způsobová, měrová, příčinná, účelová, podmínková, přípustková)

4 Vedlejší věta podmětná
Vyjadřuje podmět věty řídící. Spojovací výrazy: vztažná zájmena kdo, co, spojky aby, abys, že ... Otázky pro rozpoznání: 1. pádová otázka- Kdo? Co? Příklad: Kdo přijde poslední, nedostane najíst. Je jasné, že by to neudělal. Kdo přišel, byl srdečně přivítán. Komu se to nelíbí, ať se lépe zařídí.

5 Vedlejší věta přísudková
Vyjadřuje jmennou část přísudku jmenného se sponou. Spojovací výrazy: jak, jako Otázky pro rozpoznání: Jak? Jako co? Příklad: Dcera byla, jako když neslyší. Honza byl, jako když se utrhne od boudy. On není ten, kdo by člověku pomohl. On je, jako když nemá všech pět pohromadě.

6 Vedlejší věta předmětná
Vyjadřuje předmět věty řídící. Spojovací výrazy: že, aby, jak, kdo, co Otázky pro rozpoznání: Pádové otázky, kromě 1. pádu. Koho, co? Jakou věc? Příklad: Přivítali by každého, kdo přišel. Myslím si, že určitě přijde. Viděl jsem, že nemá dobrou náladu. Rozhodl jsem se, že koupíme nové auto.

7 Vedlejší věta přívlastková
Vyjadřuje přívlastek podstatného jména ve větě řídící. Spojovací výrazy: co, čí, jaký, jenž, kdo, který, kde, kudy, kam, kdy, odkud, aby, zda, že Otázky pro rozpoznání: Jaký? Který? Čí? Příklad: To je ten muž, o kterém jsem tak často mluvil. Koupil jsem mu dárek, který si vždycky přál. Mám ráda knihy, které mají šťastný konec.

8 Vedlejší věta doplňková
Vyjadřuje doplněk věty řídící. Spojovací výrazy: jak Pomůcka pro rozpoznání: Vedlejší věta doplňková závisí na dvou členech věty hlavní. Příklad: Díval jsem se na tatínka, jak seká dřevo. Slyšel někoho, jak se plíží po zahradě. Viděl jsem orla, jak loví zajíce.

9 Vedlejší věta příslovečná místní
Vyjadřuje příslovečné určení místa věty řídící. Spojovací výrazy: kam, kde, kudy, odkud Otázky pro rozpoznání: Kam? Kde? Kudy? Odkud? Příklad: Kam přišel, tam ho měli rádi. Zavedl mě tam, kde se to všechno odehrálo. Vždycky si přál vrátit se tam, kde prožil dětství.

10 Vedlejší věta příslovečná časová
Vyjadřuje příslovečné určení času věty řídící. Spojovací výrazy: až, dokud, dříve než, jakmile, když, sotvaže, než, zatímco Otázky pro rozpoznání: Dokdy? Odkdy? Kdy? Příklad: Vrátil se, až když jsem ho požádal. Až budeš doma,uvidíš. Když začalo pršet, vytáhli jsme deštníky.

11 Vedlejší věta příslovečná způsobová
Vyjadřuje příslovečné určení způsobu věty řídící. Spojovací výrazy: aby, jak, čím - tím, jako, jak - tak, pokud, více - než, tak - že Otázky pro rozpoznání: Jak? Jakým způsobem? Příklad: Tvářil se, jako kdyby neměl všech pět pohromadě. Vypadá, jako kdyby neuměl do pěti napočítat.

12 Vedlejší věta příslovečná měrová
Vyjadřuje příslovečné určení míry věty řídící. Spojovací výrazy: až, co, že Otázky pro rozpoznání: Jak moc? Jak hodně? Jak málo? Do jaké míry? Příklad: Vezmi si tolik, kolik uneseš. Byl tak hladový, že snědl i tvrdý chleba. Zaléval ho tak důkladně, až nakonec vykvetl.

13 Vedlejší věta příslovečná příčinná
Vyjadřuje příslovečné určení příčiny věty řídící. Spojovací výrazy: poněvadž, protože, že Otázky pro rozpoznání: Proč? Z jaké příčiny? Z jakého důvodu? Příklad: Nepřišel jsem, protože jsem nemohl. Poněvadž měl autobus zpoždění, přišli jsme pozdě. Byli jsme šťastni, že jsme to zvládli.

14 Vedlejší věta příslovečná účelová
Vyjadřuje příslovečné určení účelu věty řídící. Spojovací výrazy: aby, abych, ať Otázky pro rozpoznání: Proč? Za jakým účelem? Příklad: Vždycky jsem byl vzorný student, abych měl vyznamenání. Podali jsme si ruce, abychom se opět usmířili. Šli jsme domů, abychom to všechno stihli.

15 Vedlejší věta příslovečná podmínková
Vyjadřuje podmínku, při které má nastat děj věty řídící. Spojovací výrazy: jestliže, když, kdyby, -li Otázky pro rozpoznání: Za jaké podmínky? Příklad: Budete-li dodržovat dopravní předpisy, nedostanete pokutu. Jestliže bude svítit slunce, půjdeme se koupat. Kdyby zítra nepršelo, mohli bychom jet na výlet.

16 Vedlejší věta příslovečná přípustková
Význam věty vedlejší je v rozporu s významem věty řídící. Spojovací výrazy: ač, ačkoli, i když, i kdyby, přestože, třebaže, třebas Otázky pro rozpoznání: Navzdory čemu? I přes co? I v kterém případě? Příklad: Přestože nám to rodiče zakázali, šli jsme večer do kina. Jeli jsme tam autem, třebaže nikdo z nás nemá řidičský průkaz.

17 Zadání domácího úkolu Na internetových stránkách prehled-vedlejsich-vet/ si zopakujte vše o určování druhů vedlejších vět.

18 Použité zdroje Pravopisně.cz (on.line). [cit ]. Dostupné na: prehled-vedlejsich-vet/


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět."

Podobné prezentace


Reklamy Google