Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012. - životní styl 60% - genetická zátěž 10-15% - životní prostředí 20% - lékařská péče 5-10% FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012. - životní styl 60% - genetická zátěž 10-15% - životní prostředí 20% - lékařská péče 5-10% FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ."— Transkript prezentace:

1 Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník

2 - životní styl 60% - genetická zátěž 10-15% - životní prostředí 20% - lékařská péče 5-10% FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ:

3 PITNÝ REŽIM

4 PITNÝ REŽIM: - vylučování odpadních látek z těla - metabolismus (trávicí šťávy) - krevní oběh - přenos důležitých látek (kyslík, oxid uhličitý, vitamíny) - dobrý stav kůže a sliznic - udržování tělesné teploty (pocení) vitamíny) - dobrý stav kůže a sliznic - udržování tělesné teploty (pocení)

5 NEDOSTATEK VODY V ORGANISMU: - suchá kůže, zhoršení činnosti ledvin - relativní nadbytek iontů, minerálů - pokles fyzické a duševní výkonnosti - únava, nevolnost, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu - zvýšené riziko úrazů, zmatenost Doba přežití bez vody 2-3 dny!

6 ČISTÁ VODA - voda prodlužuje život, dává sílu, osvěžuje srdce, zlepšuje zrak srdce, zlepšuje zrak - vyplavuje jedovaté látky a soli z těla - příjem od 2,5 – 4 litry/den Nedostatek vody = vznik nervozity a vznik nemocí!!!

7 LIMONÁDY, KOLY obsahuje kolem 10 kostek cukru na jednu - obsahuje kolem 10 kostek cukru na jednu sklenici, množství chemikálií a absolutně sklenici, množství chemikálií a absolutně žádnou zdravou látku žádnou zdravou látku - poškození zubní skloviny - poruchy trávení a pálení žáhy

8 VODA S OCHUCENÍM - citron - šumivé tablety (přínos i další látky)

9 DŽUSY A NEKTARY NEKTAR = zbytky ovoce z výroby džusu + voda + cukr + barviva NEKTAR = zbytky ovoce z výroby džusu + voda + cukr + barviva kvalitní 100% džusy (poznáme je podle krátké expirační doby, hesla „bez přidaného cukru“ a vyšší ceny) Džus má ve 100g 10-15g cukru (3 kostky cukru) (3 kostky cukru)

10 ZELENINOVÉ ŠŤÁVY - mají léčebný účinek na tělo - v neředěném stavu je to potravina - zelí - prevence cukrovky - červená řepa – silně zásaditá, prevence zácpy Šťáva má ve 100g 2,5-3,5g cukru

11 ČAJE Zelený a bílý čaj - obsahuje antioxidanty, přispívá ke snížení tělesné váhy Černý čaj – vyvazuje z těla železo Bylinkový čaj – individuální použití Ovocný čaj – lze i bez ibišku (nepřekyseluje) Rooibos – ideální vždy

12 DOPORUČENÍ - PITNÝ REŽIM: - naučit se propíjet se dnem, člověk není velbloud - pít před a po každém jídle - menší množství častěji - množství zvýšit při nemoci, průjmech, za horka, při intenzivním pohybu - pít zejména neslazené tekutiny - pozor na bublinkaté nápoje

13 KVALITNÍ A PESTRÁ STRAVA

14 ROZLOŽENÍ DNE: - snídaně 30 minut po probuzení - rozestupy mezi jídly hodiny - poslední jídlo 3 hodiny před spaním „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli!“ druhů potravin a nápojů/týdně (pestrý, rozmanitý jídelníček plný barev)

15 ENERGIE POTRAVIN: Co můžete, ale nemusíte znát: - 1kJ = 4,2*1Kcal - 1g bílkovin = 4 Kcal - 1g sacharidů = 4 Kcal - 1g tuků = 9 Kcal

16 ROZLOŽENÍ MAKROŽIVIN: Co můžete, ale nemusíte znát: % sacharidy % bílkoviny % tuky - bílkoviny lehký propočet: 0,8g / 1 kg váhy 0,8g / 1 kg váhy - vláknina: 30g / den realita 8-10g/den realita 8-10g/den

17 A CO CUKR? - pokud si denně dáme kousek kvalitní hořké čokolády ráno, po obědě, hořké čokolády ráno, po obědě, odpoledne, tak ta trocha energie odpoledne, tak ta trocha energie nenabourá náš metabolismus nenabourá náš metabolismus

18 NA CO SE ZAPOMÍNÁ? - nadbytečný příjem tuků živočišných tučná masa, uzeniny,výrobky s majonézou, tučné sýry, smetanové výrobky, pokrmy rychlého občerstvení, čipsy, sladké pečivo, curkářské výrobky rostlinné tuky mají příznivý účinek - nenasycené mastné kyseliny - olivový, řepkový olej, ořechy, semínka, rybí tuk

19 DOPORUČENÍ DOPORUČENÍ - množství proměnlivé - dle věku, pohlaví, výšky a hmotnosti výšky a hmotnosti - změna dle zdravotního stavu, aktivit, režimu dne, podnebí a období dne, podnebí a období - výběr OZNAČENÝCH potravin – známý obsah živin i škodlivin obsah živin i škodlivin - skladování a výběr kuchyňských úprav potravin (omezení smažení,uzení) potravin (omezení smažení,uzení)

20 - snížení množství soli a rafinovaného cukru - pravidelné rozložení stravy přes celý den – prevence hladovění - správně časově oddělené jídlo od sportovní aktivity - dostatek tekutin (1/2 čisté vody a zbytek 100% ovocné šťávy), hypotonické nápoje - před a po velmi aktivním tréninku doplňovat vitamíny - omezení nápojů typu Cola

21 Pokud dospělí nesnídají, nejedí zeleninu, ovoce a celozrnné pečivo… pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě

22 POHYB

23 LIDSKÉ TĚLO JE STVOŘENO K POHYBU nečinnost = lenost - nemoci pohybového aparátu - nadváha - obezita - nemoci srdce, cévního systému - špatná fyzická kondice nečinnost = lenost - nemoci pohybového aparátu - nadváha - obezita - nemoci srdce, cévního systému - špatná fyzická kondice

24 POHYB VERSUS SPORT - pohyb, to není jenom sport a soutěž - můžeme ho pojmout i jako možnost sebevyjádření a rozvoje kreativity - pohyb může být spojený s filosofií (bojová umění, jóga), s estetikou (tanec), s nápravou zdravotních obtíží (zdravotní cvičení) apod.

25 POHYBOVÁ AKTIVITA POHYBOVÁ AKTIVITA alespoň minut denně - pohyb musí bavit - nechtějte vše strhnout - radit, které cvičení je pro děti a mládež nejvhodnější - zátěž zvyšujte postupně - vyberte vhodnou dobu ke cvičení - nezapomeňte na odpočinek - pohyb nesmí stresovat alespoň minut denně - pohyb musí bavit - nechtějte vše strhnout - radit, které cvičení je pro děti a mládež nejvhodnější - zátěž zvyšujte postupně - vyberte vhodnou dobu ke cvičení - nezapomeňte na odpočinek - pohyb nesmí stresovat

26 PŘÍČINY ZMĚN POHYBOVÝCH AKTIVIT - pokles výkonnosti s věkem nebo vyřazení - pokles výkonnosti s věkem nebo vyřazení z týmu z týmu - změny aktivit s nástupem do školy či do zaměstnání, s přestěhováním zaměstnání, s přestěhováním - následek vyčerpání z nezvyklého pohybu při změně hmotnosti (imunitní změny, častá při změně hmotnosti (imunitní změny, častá nemocnost, úrazy) nemocnost, úrazy)

27 POZITIVNÍ VLIV PRAVIDELNÉ POHYBOVÉ AKTIVITY - kvalitní spánek bez problémů s usnutím - trénovaný člověk= větší šance přežít krizové zdravotní situace zdravotní situace - vyšší dosažení věku bez vážných chorob - uspokojení s vlastní image, zvýšení sebedůvěry sebedůvěry - vyšší odolnost vůči stresu, menší riziko úzkosti a deprese, menší riziko oběhových úzkosti a deprese, menší riziko oběhových chorob chorob

28 PITNÝ REŽIM A POHYB - energetické nápoje dodávají energii a povzbuzují (obsah 8 až 20 procent cukru a povzbuzují (obsah 8 až 20 procent cukru a látky stimulující výkon a koncentraci - kofein, látky stimulující výkon a koncentraci - kofein, taurin a nikotinamid) taurin a nikotinamid) - iontové nápoje harmonizují případnou nerovnováhu mezi ionty (minerálními látkami) nerovnováhu mezi ionty (minerálními látkami) v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením

29 IONTOVÉ NÁPOJE osmolalita – sodík, draslík, sůl - izotonické – shodné s krví, vhodné doplnění tekutin po zátěži, regenerace tekutin po zátěži, regenerace - hypotonické – nižší než krev, vhodné při zátěži při zátěži - hypertonické – vyšší než krev, po náročném fyzickém výkonu k regeneraci. fyzickém výkonu k regeneraci. NIKDY PŘI ZÁTĚŽI!! NIKDY PŘI ZÁTĚŽI!!

30 ISOTONICKÉ IONTOVÉ NÁPOJE

31 ZAPOJENÍ RODINY

32 JAK NA TO? - většinu stravy připravuje škola, rodiče - říct dětem a rodičům co víte z dnešní přednášky - díky tomu můžete mít možnost zasáhnout do toho, co domů nakupují - tím ovlivníte co budou následující dny jíst - zlepšíte zdraví sportovcům i celé jejich rodině

33 JAK NA TO? - pozvat rodiče na akce, které budou ve spojení se zdravým životním stylem pořádané oddílem - informace, jak žít zdravě, budou dostávat děti i rodiče

34 PRAVIDELNOST

35 VŠECHNY ZMĚNY JE TŘEBA DĚLAT POSTUPNĚ

36 PRAVIDELNOST, TO JSOU RITUÁLY, TEDY VĚCI STÁLE SE OPAKUJÍCÍ

37 ZMĚNY SE STÁVAJÍ SOUČÁSTÍ VAŠEHO ŽIVOTA!

38 RYCHLOST ZMĚN JE INDIVIDUÁLNÍ!!

39 NIC VÁS NEZASTAVÍ!!!


Stáhnout ppt "Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012. - životní styl 60% - genetická zátěž 10-15% - životní prostředí 20% - lékařská péče 5-10% FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google