Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělicí a tužicí stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělicí a tužicí stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot."— Transkript prezentace:

1

2  Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělicí a tužicí stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot - plničky náplní a dávkovače hmot - rozvalovací stroje

3  Stroje lze kombinovat a pomocí různých přídavných zařízení, lze sestrojit komplexní mechanizované linky  Tyto stroje odstraňují namáhavou ruční práci například: šoulení koláčků, dělení bochánků z kynutého těsta, atd.

4  Používají se především při výrobě pekařského pečiva, ale často se s těmito stroji setkáváme i v cukrářské výrobě  Především ve velkých výrobnách, si nedokážeme představit, bez těchto strojů pracovní den

5  Používají se především při zpracování kynutých těst  Princip stroje: navážený kus těsta (bochánek) se vloží do dělicího stroje, stroj těsto stlačí a pak výsuvnými noži rozřeže bochánek na určitý počet kusů o stejné hmotnosti.

6

7

8

9

10  Tento stroj se používá pro zpracování tužších hmot a těst  Řezací stroje označované „strunovka“ pracují na principu: - Hmota ze zásobníku se protlačuje párem rýhovaných válců přes vytlačovací desku s matricí - Tvary otvorů výměnné matrice určují tvary výrobků - Po vytlačení požadovaného objemu se těsto odřezává ocelovou strunovkou

11 - Oddělené a vytvarované těsto padá volně na plech nebo pás (dopravník) umístěný pod šablonou - Podle protlačovacích válců rozlišujeme stroje pracující periodicky nebo kontinuálně - Periodické stroje se využívají v malých provozovnách - Kontinuální stroje se využívají v průmyslové výrobě trvanlivého pečiva

12  Stále větší uplatnění nacházejí univerzální stroje, které umožňují provádět odřezávání i stříkání hmot, těst a náplní

13  Tento stroj je opatřen kolečky, tudíž je možno dle potřeby se strojem manipulovat  Je určen k bodovému tvarování - kokosek, buflerů  Může tvarovat přímočaré tažené tvary piškotů, tyčinek a dokáže i složitější tvary – rohlíčky, věnečky a jiné

14  Vanu naplníme hmotou  Otevřeme otvory pístu  Zapneme chod stroje (píst směřuje dolů) a sledujeme otvory v pístu, jakmile se u okraje objeví hmota, uzavřeme otvory a vypneme chod stroje  zkontrolujeme šablonu a vložíme pod trubičky plech a zapneme stroj

15  Stroj je založen na principu nanášení piškotových hmot  Roztíraní je stejnoměrné o stejné dávce  Roztírací lišta je svisle pohyblivá a lze ji mechanicky zvednout nebo snížit dle potřeby  Roztírač je odnímatelný a snadno omyvatelný

16  Po rozetření prvního plátu je nutné překontrolovat tloušťku a hmotnost připravené hmoty – případně upravíme vzdálenost  Při roztírání hmoty neměníme rychlost stroje!!!

17  Stroj lze použít jak v malých výrobnách, tak i ve velkých provozovnách  Zrychlí se pracovní operace roztírání, odpadá manipulace s dávkováním hmoty pro jednotlivé pláty  Snižuje se kvalifikační náročnost oproti ručnímu roztírání, které vyžadovalo značnou odbornost  Hmota je kypřejší neboť hmota je méně namáhaná než u ručního roztírání

18 1) Popiš princip dělícího stroje 2) Jak se jmenuje stroj, který šoulí kousky těsta? 3) Popiš jak se ručně zpracovává kynuté těsto u výroby koláčů. 4) K čemu slouží hnětače, uveďte příklad 5) Vypište hlavní části šlehače

19  Tento stroj slouží k plnění a dávkování cukrářských hmot od lehkých šlehaných hmot až po hutnější třené hmoty  Dávkovací stroj dávkuje na principu pístového systému  Co vše může tento stroj dávkovat?  ………………………………………………..  Dávkovací stroje s dávkovacím pístem - internet

20  Stojan s náhonem  Válec s pístem  Uzavírací šoupátka  Válečková dráha  Bezpečnostní zařízení a elektrická instalace  Příslušenství stroje tvoří clony a vložka do násypky stroje pro současné dávkování různobarevných hmot (mramor – bábovka)

21  Před uvedením stroje do chodu je třeba naplnit násypku hmotou, na válečkovou dráhu položit pečicí formy a upravit správnou výšku válečkové dráhy.  Při plnění je třeba nastavit správnou vzdálenost vodícího pravítka do výpustě, aby hmota padala přesně do tvořítek

22  Zařízení pracuje na principu pístové plničky. Ze zásobníku je hmota k tvarování nasávána pracovním pístem do válce a pak vytlačena přes různé trysky a hubice do forem, na pečící plechy, do korpusů, na výrobky, atd.  Zařízení pracuje automaticky v regulovaném rytmu. Formy, plechy jsou posouvány dopravníkem nebo ručně

23  K zařízení lze připojit hadici s různými vyměnitelnými nástavci na jejím konci.V tom to případě lze v rytmu stroje ručně plnit různé formy, plnit nebo zdobit různé výrobky  Zařízení je univerzální, vhodné nejen pro tvarování a dávkování hmot, ale i pro plnění a jejich úpravu, jakou je zdobení

24 1) Popiš princip roztíracího stroje. 2) Jaké jsou výhody roztíracího stroje? 3) Jaká těsta se používají při použití odřezávacího stroje? 4) Popiš princip odřezávacího stroje 5) Jak se jmenuje lanko, které odřezává těsto?


Stáhnout ppt " Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělicí a tužicí stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot."

Podobné prezentace


Reklamy Google