Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie"— Transkript prezentace:

1 Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Nahřívaná šlehaná hmota Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – využití hmoty v cukrářské výrobě. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník

2 Nahřívaná šlehaná hmota
1.

3 charakteristika Nazývají se také jako hmoty písčité
Vyrábí se z nich převážná část cukrářských korpusů Dortové korpusy, kapsle, chlebíčky, pláty, bábovky Korpusy jsou pórovité, vláčné Vůně vaječná + přísada

4 Suroviny a jejich úprava
Vejce ( čerstvá, melanž, sušená ) Cukr - krupice Mouka - hladká ( prosátá ) Dochucovací přísady : kakao, ořechy, citropasta Olej ( pouze u K/ 28 )

5 Výrobní postup Vejce s cukrem dáme do kotle a rozmícháme cukr
Vaječnou směs nahřejeme na 45°C ( nahříváme buď na vodní lázni, nebo se dá pod kotel plynový hořák = stále mícháme aby se vejce nepřipálila Po nahřátí šleháme asi 15 až 20 minut ( dokud hmota nezhoustne a nezvětší objem)

6 Na konec lehce přilíváme slabým pramínkem olej
Po vyndání ze stroje lehce ručně zapracuje prosátou hladkou mouku ( s kakaem, ořechy) Na konec lehce přilíváme slabým pramínkem olej 2.

7 Tvarování hmoty Rovnoměrně rozetřeme v tvořítku
Tvarování roztíráním = roládové pláty, ručně širokým mazákem, roztíračem plátů 3.

8 Pečení Dortové korpusy 200°C asi 15-20min.
Pláty °C asi 6-10min. Zkoušku propečenosti provádíme buď: Zapíchnutím špejle – nesmí na ní zůstat hmota Zmáčknutím – jestli hmota péruje a vrací se

9 Vady hmot a korpusů Hmota je málo objemná - neopatrné a dlouhé zapracování mouky Korpus je uvnitř sražený – náraz při otáčení v peci Korpusy se hodně drobí - přešlehaná hmota Korpusy jsou nízké - řídká a neobjemná hmota

10 test Tři základní suroviny na nahřívanou hmotu
Které korpusy vyrobíme z této hmoty ? Napiš dvě dochucovací suroviny Jaká vejce můžeme použít na hmotu ?

11 Správné odpovědi 1. vejce, cukr krupice, mouka hladká
2. kapsle, pláty , kulaté korpusy, chlebíčkové korpusy 3. kakao, ořechy 4. čerstvá, melanž

12 Použité zdroje : Literatura :
BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. 2. 3.


Stáhnout ppt "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google