Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová."— Transkript prezentace:

1 Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/2-SL-1/2 Název DUMInventář – funkce MSI Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětTechnika obsluhy Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdělení a funkce malého stolního inventáře, jeho použití a ošetření. Výklad je doplněn ukázkami dalšího MSI. Vybavení, pomůckyDataprojektor, ukázky MSI Klíčová slova Malý stolní inventář rozdělení podle použití, funkce MSI, příklady MSI, ošetřování MSI Datum

3 Náplň výuky Malý stolní inventář rozdělení podle použití Funkce malého stolního inventáře Příklady malého stolního inventáře Ošetřování malého stolního inventáře Inventář – funkce MSI

4 Restaurační inventář dělíme MSI (malý stolní inventář) VSI (velký stolní inventář) Pomocný inventář Obr. 1

5 Malý stolní inventář – MSI Malý stolní inventář je nezbytně nutný, aby obsluhující dobře a kvalitně obsluhoval. Malý stolní inventář rozdělujeme na dvě skupiny: MSI umístěný na stole pro hosta – slouží ke konzumaci pokrmů a nápojů hostům. Patří sem např. vázička, popelník, menážky (sůl, pepř, párátka) košíček na pečivo. MSI umístěný na příručním stole – slouží obsluhujícímu personálu pro případ, že si host vyžádá. Patří sem např. další dochucovací prostředky – kečup, worchester, paprika, hořčice, karafy s olejem a octem, různé dresinky, papírové ubrousky… Druhy MSI volíme podle toho, o jaké odbytové středisko se jedná, co nabízí z pokrmů a nápojů. MSI musí být vždy ve výborném stavu, jen tak docílíme spokojenosti hosta a zrychlíme obsluhu.

6 Funkce malého stolního inventáře 1.Estetický – vázičky, svícny, svíčky… 2.Hygienický – ubrousky, párátníky… 3. Informační – reklamní upoutávky, podložky pod sklo… 4. Gastronomický – karafy, slánky… Obr. 2

7 Malý stolní inventář – ukázky Slánky (otevřené, uzavřené) – sůl plníme do 2/3 a přidáváme zrnka rýže proti vlhnutí, denně otíráme, pepř plníme do 1/3, aby nevyprchalo aroma. Menážky (malá, velká) – soubor solnička, pepřenka, karafy na ocet, olej, párátník, čistí se stejně jako obr. 4 obrsolničky. Karafy na ocet a olej – denně otíráme. Obr. 5 Hořčičníky – denně otíráme, na hořčici kápneme pár kapek oleje, aby nevysychala. Nepoužíváme kovové lžičky – mohou oxidovat. Obr. 3 Obr. 6

8 Cukřenky – dávkovač, dóza, pudřenka Svícen Tácky pod pivo Rezervačky obr. 10 Stojánky na čísla stolů a stojánky na JL a NL.Párátníky – otíráme, vyjmeme použitá párátka, ukládají se špičkou dolů. Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 11 Obr. 12

9 Popelníky – čistí se denně zvlášť. Vázičky – denně vyměňujeme vodu květinám, podle potřeby stonky seřezáváme nebo květiny vyměňujeme, otíráme. U umělých nebo sušených květin otíráme denně vázičky. Obr. 14 Karafy na vodu – nebývá založena, ale na přání hosta číšník přinese. Obr. 13 Obr. 15

10 Kontrolní otázky 1.Jak se dělí restaurační inventář? 2.Jaké jsou funkce MSI? 3.Umístění MSI? 4.Jak se ošetřuje solnička? 5.Jak znáš druhy cukřenek?

11 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 3: solnička, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 4: menážka, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 5: karafa, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 6: hořčičník, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 7: cukřenky, autor anonym, [vid ] dostupné z: katalog.cz/cukrenka.htmhttp://www.gastrosuper.cz/stolovani/dochucovacisprhttp://www.fortel- katalog.cz/cukrenka.htm Obr. 8: svícen, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 9: tácek pod pivo, autor Tomáš Režňák, [vid ] dostupné z:

12 Seznam obrázků: Obr. 10: rezervačka, autor anonym, [vid ] dostupné z: listky.cz/doplnky/rezerve-stojanky-rezervackyhttp://www.jidelni- listky.cz/doplnky/rezerve-stojanky-rezervacky Obr.11: stojánek na jídelní lístky, autor anonym, [vid ] dostupné z: listek.html Obr. 12: párátník, autor anonym, [vid ] dostupné z: stolovani/158-2-Ostatni-pomucky-pro-stolovani stolovani/158-2-Ostatni-pomucky-pro-stolovani Obr. 13: popelník, autor anonym, [vid ] dostupné z: 7cf29f92f6b1b08 7cf29f92f6b1b08 Obr.14: vázička, autor anonym, [vid ] dostupné z: postaveni/9-2-dekorace-v-keramice/42/row postaveni/9-2-dekorace-v-keramice/42/row Obr.15: karafa na vodu, autor anonym, [vid ] dostupné z:

13 Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996 [2] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, Praha, 1996, ISBN

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová."

Podobné prezentace


Reklamy Google