Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podávání vína Stolničení KC1. Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podávání vína Stolničení KC1. Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky."— Transkript prezentace:

1 Podávání vína Stolničení KC1

2 Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky

3 Lahvové víno Inventář na podávání bílého a růžového vína R5Jc&feature=c4- overview&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwy Wg R5Jc&feature=c4- overview&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwy Wg

4 Postup servisu bílého a růžového vína 1.Objednávka vína hostem – číšník musí znát snoubení vín s pokrmy, charakteristiku značky 2.Založení sklenic – pokud nejsou na stole

5 3.Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem. Spojená s podáním informací o víně. ? Jak držíme láhev? Video.

6 ? Jak držíme láhev? V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem. Pravou rukou přidržujeme hrdlo. Prezentujeme ze strany, která je hostovi pohodlnější. Většinou zleva.

7 4.Otevření lahve – na keridonu nebo na stole. -Odřízneme uzávěr a odstraníme ho -Zkontrolujeme stav zátky, očistíme ji přiručníkem, navrtáme (do 4/5), vytáhneme. -Otřeme hrdlo láhve příručníkem a zátkou (odstraní se případná vlákna příručníku) -U drahých vín prezentujeme zátku na menším talířku. Na zátku nesaháme. Používáme příručník.

8

9

10 5.Degustace = smyslové ověření kvality vína. Degustuje nejdřív sommeliér (otočený mírně od stolu). Běžně ale pouze host. list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg 6.Rozlévání vína podle v pořadí podle společenského postavení. Láhev držíme v pravé ruce, naléváme zprava, sklenice plníme do 1/3, levou ruku máme za zády ve výši pasu. Lahev držíme ve spodní části. Lahve s vydutým dnem držíme palcem ve výduti.

11 7.Dolévání vína – po vyprázdnění první sklenky můžeme dolít i těm hostům, které mají méně než polovinu obsahu sklenice. Řídí se přáním hosta.

12 K chlazení vína u stolu hosta se používá Chladič nebo tubus 1/3 led, doplní se do ½ vodou. Lahev zakryjeme ubrouskem (skládá se na úzko nebo do trojúhelníku)

13 Zvláštnosti podávání červeného vína Používá se dekantační košíček, ve kterém láhev prezentujeme i otvíráme. Košíček se používá kvůli usazení usazenin (tzv. depotu). Staré červené víno, které má depotu hodně přeléváme nejprve do dekantační karafy.

14 ui0&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg ui0&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg

15 Podávání šumivého vína 8W2s&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg 8W2s&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg

16 Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou. Ten pokládáme na dezertní talíř s ubrouskem nebo do speciálního stojanu.

17 Odstraníme kryt hrdla Vytáhneme víno z chladiče, osušíme ho a prezentujeme hostu Uvolníme agrafu Zátku přidržujeme palcem.

18 Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme. Láhev držíme směrem od hostů a šikmo. Degustace se provádí jen u drahých sektů a šampaňského. Rozléváme do ½ až ¾ sklenice.

19 Pracovní listy


Stáhnout ppt "Podávání vína Stolničení KC1. Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky."

Podobné prezentace


Reklamy Google