Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlavní zásady obsluhy. Hlavní zásady obsluhy 1.Bezpečnost práce 2.Rychlost 3.Přesnost a spravedlivost 4.Nehlučnost 5.Klid při obsluze 6.Hygiena a estetika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlavní zásady obsluhy. Hlavní zásady obsluhy 1.Bezpečnost práce 2.Rychlost 3.Přesnost a spravedlivost 4.Nehlučnost 5.Klid při obsluze 6.Hygiena a estetika."— Transkript prezentace:

1 Hlavní zásady obsluhy

2 Hlavní zásady obsluhy 1.Bezpečnost práce 2.Rychlost 3.Přesnost a spravedlivost 4.Nehlučnost 5.Klid při obsluze 6.Hygiena a estetika

3 Gastronomický slovník Abzac-Příruční stůl Abzac-Příruční stůl Agrafa-drátěný košíček na šumivé víno Agrafa-drátěný košíček na šumivé víno After dinner drink-nápoj podávaný po jídle After dinner drink-nápoj podávaný po jídle Á la carte -druh jídelního lístku Á la carte -druh jídelního lístku Á la menu -pevná sestava jídel Á la menu -pevná sestava jídel Brunch-pozdní snídaně Brunch-pozdní snídaně Degustace -ochutnávání Degustace -ochutnávání Naperon -krycí ubrus Naperon -krycí ubrus Couvert -založení inventáře pro jednu osobu Couvert -založení inventáře pro jednu osobu Degustace-ochutnávání Degustace-ochutnávání Demi sec-polosladký Demi sec-polosladký Dranžírování -výraz pro práci s nožem Dranžírování -výraz pro práci s nožem Filírování -krájení na plátky Filírování -krájení na plátky

4 Gastronomický slovník Amaro-hořký Banket-slavnostní hostina s tabulí Before dinner drink-nápoj před jídlem Bianco-bílý, sladký Bitter-hořký Bitterflasche-dávkovací (stříkací) láhev Brandy-destilát z vína Terina -polévková mísa Coffeebreak-přestávka s občerstvením Cognac-destilát z vína ze stejnojmenné oblasti Commi-pomocný číšník Frapování-rychlé chlazení nápojů Gurmán-labužník

5 ZÁKLADNÍ PRAVIDLA OBSLUHY Chování číšníka Správné držení těla při chůzi Při práci u stoly příjemný výraz obličeje Používáme příručník,elegantní držení inventáře,přiměřené a přesné pohyby,zručnost a zřetelná jistota

6 Používání Inventáře V levé ruce se nosí inventář a pravá slouží k manipulaci Úprava stolů při přijetí hosta -nejprve se upraví stůl dle počtu příchozích hostů a poté dle objednávky Tácky -používáme při servisu menšího počtu polévek a nápojů při manipulaci s příbory,při sklízení použitého skla -ukládáme je na příruční stoly -prostíráme je ubrouskem Plata Používáme při servisu většího počtu pokrmů a nápojů Velká plata -pokládáme při servisu pokrmů a nápojů na příruční stůl,dále nosíme pokrmy v rukách a nápoje na táccích

7 Nošení tácků,podnosů Kavárenské Kavárenské Na polévky a nápoje Na polévky a nápoje Na nošení jídla Na nošení jídla

8 TECHNIKA NOŠENÍ INVENTÁŘE 1. Z kuchyně transportujeme pokrmy na platech, vozících nebo v rukách 2. Plata s pokrmy pokládáme na příruční stůl 3.Používáme příručník 4.Servis zprava, při překládání z mís z leva 5.Respektujeme společenská pravidla, nerušíme hosty při jídle, najednou obsluhujeme, najednou sklízíme 6.Studené přílohy můžeme založit předem 7.Omáčníky se lžičkou zakládáme vlevo, bez lžičky vpravo 8.Talíř před hosta klademe tak, aby znak byl čitelný 8.Talíř před hosta klademe tak, aby znak byl čitelný

9 TECHNIKA NOŠENÍ INVENTÁŘE 9.Talíř před hosta klademe tak, aby znak byl čitelný 10.K přílohám stačí polévková lžíce, k pokrmům celý bajlak 11. Dochucovací prostředky zakládáme v dosahu hostů 12. Obsluha každého hosta má být kompletní 13. Nejprve založíme salát a přílohu na levou stranu, potom talíř před hosta,popř. kompot na pravou stranu 14. Při ztížených podmínkách servisu obsluhujeme vzdálenější hosty jako první bez ohledu na společenská pravidla 15. Úprava pokrmů na talíři – při jedné příloze maso mírně vpravo a příloha vlevo, při dvou přílohách maso v dolní části talíře, přílohy v horní, ozdoba nemá zakrývat znak na talíři.

10 Druhy kaváren kavárna – hotelová hala kavárna – hotelová hala koncertní kavárna koncertní kavárna taneční kavárny taneční kavárny minikino kavárny minikino kavárny internetové kavárny internetové kavárny video kavárny video kavárny Klasické denní kavárny Především výběr teplých a studených nápojů Pokrmy jsou většinou doplňkového charakteru Jsou zařízeny pro dlouhodobý pobyt hostů Podávají se zde snídaně a podle poptávky obědy a večeře

11 Druhy kaváren Kavárny s odpoledním a nočním provozem Kavárny s odpoledním a nočním provozem Mají společensko zábavní charakter Většinou nabízejí reprodukovanou hudbu,večer se tančí Velké taneční kavárny bývají v centrech měst Nabízejí i různé programy Kavárny s hernami Herny pro společenské hry-šachy,dáma,domino Karetní herny Kulečníkový sál

12 Pravidla podávání jídla Dvojtalířový způsob Dvojtalířový způsob Trojtalířový způsob Trojtalířový způsob

13 Obsluha v dopravních prostředcích Ve vlaku Ve vlaku Restaurační vozy Restaurační vozy Jsou v samostatné vlakové jednotce menší část slouží k výrobě a skladování,větší k odbytu Jsou v samostatné vlakové jednotce menší část slouží k výrobě a skladování,větší k odbytu Veškerý inventář je zajištěn proti nestálým pohybu vlaku Veškerý inventář je zajištěn proti nestálým pohybu vlaku Restaurační vůz je otevřen po celou dobu provozu Restaurační vůz je otevřen po celou dobu provozu Posádka-vedoucí,číšník,kuchař pomocná síla Posádka-vedoucí,číšník,kuchař pomocná síla

14 Obsluha v dopravních prostředcích Na lodi Na lodi projížďky s hudbou a tancem-restaurace a středisko s občerstvením,větší lodě několik restaurací,kavárna,zábavní středisko projížďky s hudbou a tancem-restaurace a středisko s občerstvením,větší lodě několik restaurací,kavárna,zábavní středisko Linkový provoz-pouze středisko s občerstvením Linkový provoz-pouze středisko s občerstvením

15 Obsluha v dopravních prostředcích V letadle V letadle je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují na palubě letadla nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují na palubě letadla

16 Obsluha v dopravních prostředcích V letadle V letadle SORTIMENT SORTIMENT bonbony, sendviče, trvanlivé pečivo, čokoláda, žvýkačky, cigarety v minibalení, studené nápoje, káva, čaj bonbony, sendviče, trvanlivé pečivo, čokoláda, žvýkačky, cigarety v minibalení, studené nápoje, káva, čaj lihoviny pouze na objednávku a hotově placené lihoviny pouze na objednávku a hotově placené SERVIS SERVIS Hlavní jídla – na tvarovaných platech, celé menu je založeno na různě velkých miskách, k dispozici jsou odpovídající příbory a jednoporcové dochucovací prostředky. Používají se víceporcové vozíky. Hlavní jídla – na tvarovaných platech, celé menu je založeno na různě velkých miskách, k dispozici jsou odpovídající příbory a jednoporcové dochucovací prostředky. Používají se víceporcové vozíky. Nápoje – podávají se z plat nebo vozíků, zpravidla po sklízení plata s inventářem (jednoobrátkový inventář) Nápoje – podávají se z plat nebo vozíků, zpravidla po sklízení plata s inventářem (jednoobrátkový inventář)

17 Pravidla nosení nápojů Správná teplota Správná teplota Správná sklenička Správná sklenička Správné podávání Správné podávání

18 Společenská pravidla obsluhy V místnosti zůstává alespoň jeden číšník Hosty při konzumaci nerušíme Stát vzpřímeně Nekřičíme Nesedat si ani při požádání k hostovy

19 Potřebné pomůcky při obsluze Příručník Univerzální otvírač Poznámkový blok Pero Peněženka


Stáhnout ppt "Hlavní zásady obsluhy. Hlavní zásady obsluhy 1.Bezpečnost práce 2.Rychlost 3.Přesnost a spravedlivost 4.Nehlučnost 5.Klid při obsluze 6.Hygiena a estetika."

Podobné prezentace


Reklamy Google