Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_STO_0212 Stupeň a typ vzděláníStřední odborné vzdělávání Vzdělávací obor65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruhSlavnostní hostiny Druh učebního materiáluPPT Cílová skupinaŽák AnotaceSlavnostní hostiny s nabídkovými stoly Klíčová slovaRecepce, raut Datum

2

3  Slavnostní hostiny s nabídkovými stoly Recepce Raut Koktejl Čaj o páté Zahradní slavnost Číše vína

4 pořádají se v diplomatických kruzích koná se většinou v době oběda nebo večeře při příchodu hostů je vítá hostitel, který recepci pořádá konzumují se pokrmy studené kuchyně, cukrářské výrobky a teplé pokrmy v menším množství číšníci plní funkci doplňování inventáře a mís s pokrmy, debarasují použitý inventář nápoje si hosté berou sami z nápojového stolu studené pokrmy si hosté překládají na dezertní talíře a teplé pokrmy hostům překládá dle výběru kuchař.

5  používají se u pracovních, kulturních a větších rodinných oslav  začíná zahájením, proslovem a přípitkem  hosté se volně pohybují po místnosti, komunikují s ostatními hosty a konzumují sladké, slané, studené a teplé pokrmy  pijí se nealkoholické a alkoholické nápoje, většinou pivo a víno  dominantou místnosti je stůl se studenými výrobky  součástí jsou nabídkové stoly se zákusky, poháry a řezy, vše je vyrobeno v malém tvaru  na teplých stolech se podávají upravená masa, přílohy, zelenina, ryby, šťávy a omáčky, které překládají kuchaři

6  je recepce v malém provedení  koná se v podvečerních hodinách  hosté mají na pozvánce vyznačený začátek a konec  není náročný na pokrmy, jde o malé občerstvení ve formě kanapek, chuťovek  nápoje se podávají ve větším výběru, koktejly, pivo, víno, whisky a nealko

7  jde o rodinné posezení - dámské nebo pánské schůzky  začíná kolem 16.hodiny a trvá 3-4 hodiny  pohoštění probíhá formou bufetu, kde jsou pokrmy a nápoje připravené na prostřeném stole  občerstvení je složeno z kanapek, chuťovek a chlebíčků  podávají se nápoje, jako např. teplý čaj nebo káva, pro dámy likér, pro pány destilát

8  pořádá se v letních měsících na zahradě  griluje se maso, ryby, zelenina a ze sladkých pokrmů se nabízí ovoce  nápoje se podávají chlazené nebo s ledem  mimo jednodruhových alkoholických a nealkoholických nápojů se nabízejí i míšené nápoje

9  jde o slavnost, která je pořádána při příležitosti, festivalu, premiéry filmu, výstavy nebo autogramiády  čas konání je v poledních hodinách a ukončení většinou 1 hodinu po zahájení  podává se víno, pivo a nealko, chuťovky a slané pečivo  občerstvení a nápoje jsou nabízeny hostům z tácku.  slané pečivo je založeno na malých stolcích

10  pro všechny hosty nemusí být místo k sezení  stačí pouze seznam hostů, nemusí být zasedací pořádek  nepřipravuje se jednotné menu, ale seznam pokrmů a nápojů nabízené pokrmy a nápoje se připravují na nabídkové stoly (studený, teplý, nápojový)  hosté si pokrmy sami vybírají a překládají, obsluha pouze pomáhá  snižuje se potřeba kvalifikovaného personálu (1 číšník na 20 – 40 hostů) i druhů a množství inventáře  sortiment je nutné volit nejen podle doby a příležitosti konání, ale také podle způsobu konzumace  raut je vhodné pořádat pro společnost s více než 30 osobami

11 Obsluhující jsou rozděleni do tří skupin: 1. skupina – má na starost nabídkové stoly 2. skupina – provádí debaras 3. skupina – servis nápojů

12 SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, ISBN ENDLICHEROVÁ, Z., MORÁVEK, J. Stolničení jasně, stručně a přehledně. Moravské nakladatelství:Rozrazil, 1997.ISBN


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google