Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikroekonomie I Rozdělování důchodů a bohatství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikroekonomie I Rozdělování důchodů a bohatství"— Transkript prezentace:

1 Mikroekonomie I Rozdělování důchodů a bohatství
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

2 MIEK1 – Příklady Jaké znáte základní ukazatele pro zjištění ekonomického postavení člověka (domácnosti)? Objasněte jednotlivé komponenty důchodu domácnosti. Co rozumíte „důchodem vlastníka“? Co to jsou transfery? Uveďte příklady Jaké znáte základní determinanty velikosti důchodu domácnosti?

3 MIEK1 – Příklady Vysvětlete význam a dopady procesů přerozdělování na ekonomické aktivity. Jakými cestami se přerozdělování uskutečňuje? Kterými základními způsoby lze změřit a znázornit nerovnosti v důchodech? Lze pomocí těchto ukazatelů změřit i nerovnosti v rozdělení bohatství (majetku)?

4 MIEK1 – Příklady Co vyjadřuje Giniho koeficient? Jaké nabývá hodnoty pro absolutně nerovnoměrné rozdělení důchodů? Je pravda, že maximálně rovnoměrné rozdělení důchodů a majetku je nejspravedlivější, nejefektivnější a společensky žádoucí? A co případ maximálně nerovnoměrné rozdělení? Diskutujte

5 MIEK1 – Příklady Jaké jsou zdroje (příčiny) nerovností v pracovních i mimopracovních (vlastnických) důchodech? Které rozdíly představují z celospolečenského hlediska větší problém a proč? V čem tkví kořen „důchodových nerovností“? Myslíte si, že ideál dokonale konkurenční ekonomiky sám o sobě může úspěšně vyřešit problém rozdělování?


Stáhnout ppt "Mikroekonomie I Rozdělování důchodů a bohatství"

Podobné prezentace


Reklamy Google