Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KMITAVÝ POHYB 8.10.2009. KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KMITAVÝ POHYB 8.10.2009. KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha."— Transkript prezentace:

1 KMITAVÝ POHYB 8.10.2009

2 KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha je tehdy, pokud je těleso v klidu (y=0).  Kmit je pohyb kmitající kuličky z libovolné výchozí postavy přes všechny pohybové stavy včetně krajní polohy A a B s návratem zpět do výchozí polohy. 0 A, B, A´, B´- krajní bodyM, M´- bod okamžité výchylky A´ B´ M´ 0´0 B M A ymym y

3 KMITAVÝ POHYB  Během kmitu se kulička nepohybuje rovnoměrně:  Z krajní polohy do polohy rovnovážné koná pohyb kulička pohyb zrychlený.  Z rovnovážné polohy do polohy krajní kulička koná pohyb zpomalený.  Maximální rychlost dosahuje kulička v poloze rovnovážné a nulovou rychlost v krajní poloze.  Kmitavý pohyb kuličky zavěšené na pružině je periodický, přímočarý a nerovnoměrný.

4 KMITAVÝ POHYB  Okamžitá výchylka y je vzdálenost kuličky z rovnovážné polohy v určitém okamžiku kmitání.  Amplituda výchylky y m je největší hodnota okamžité výchylky.  Amplituda výchylky y m se nachází v krajní poloze vychýlení kuličky z rovnovážného stavu.

5  Okamžitá výchylka harmonického kmitání se vypočítá ze vztahu:  kde ω.t je okamžitá fáze kmitání.  Úhlová frekvence ω je dána vztahem:


Stáhnout ppt "KMITAVÝ POHYB 8.10.2009. KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha."

Podobné prezentace


Reklamy Google