Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová."— Transkript prezentace:

1 Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová škola stavební, Havířov, příspěvková organizace P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Název EMMechanické vlnění Název sady EM FIL_FYZ_58 Vzdělávací obor Fyzika Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační technologie Autor Mgr. Olga Filipová Ročník 2 Anotace Rozdělení vlnění podle jednotlivých kritérií a jejich základní vlastnosti. V závěrů příklady na procvičení.

2 M ECHANICKÉ VLNĚNÍ

3 je šíření rozruchu, zpravidla kmitů, látkami všech skupenství Energie kmitavého pohybu jedné částice se postupně přenáší na okolní částice Látkou se přemísťuje kmitavý pohyb (a s ním i energie), ale těleso jako celek se nepřemisťuje Nemůže se šířit ve vakuu

4 M ECHANICKÉ VLNĚNÍ POSTUPNÉ vzniká postupným rozkmitáváním bodů v pružném prostředí Všechny body kmitají se stejnou amplitudou kolem svých rovnovážných poloh, ale samy se ve směru šíření vlnění nepřemísťují Ve směru šíření vlnění se přenáší jen kmitavý rozruch a s ním mechanická energie kmitavého pohybu Vlny na vodní hladině způsobí rozkmitání předmětů na hladině (klacek, listí, …), ale nikam je nepřemísťují

5 M ECHANICKÉ VLNĚNÍ STOJATÉ Vzniká skládáním dvou proti sobě jdoucích postupných vlnění stejných parametrů Jednotlivé body kmitají s různou amplitudou výchylky, která je pro každý bod konstantní Kmitny jsou body, které kmitají stále s největší amplitudou Uzly jsou body, které nekmitají (nepohybují se) Chvějící se struna má na koncích uzly, uprostřed kmitnu

6 M ECHANICKÉ VLNĚNÍ dělíme podle směru pohybu jednotlivých bodů: Vlnění příčné - každý bod kmitá ve směru kolmém ke směru šíření vlnění Vlnění podélné – každý bod kmitá ve směru šíření vlnění (dochází ke zhušťování a zřeďování částic)

7 M ECHANICKÉ VLNĚNÍ Příčné stojaté vlnění – napjatá struna, vlákno Podélné stojaté vlnění – rozechvívání vzduchových sloupců u hudebních nástrojů Postupné vlnění příčné – na vodní hladině Postupné vlnění podélné – zvuk ve vzduchu

8 M ECHANICKÉ VLNĚNÍ vlnová délka - vzdálenost, do které dospěje vlnění za jednu periodu (délka jedné vlny = vzdálenost dvou nejbližších bodů kmitajících se stejnou fází) v rychlost šíření vlnění od zdroje T perioda kmitání zdroje f frekvence kmitání zdroje Pro šíření vlnění platí vztah:

9 M ECHANICKÉ VLNĚNÍ 1. V klidu člověk dýchá 12 krát za minutu. Vypočítejte frekvenci a periodu dýchání. 2. Jakou rychlostí se šíří vlnění, jestliže při frekvenci 170 Hz je vlnová délka 2 metry. 3. Do stromu uhodil blesk. Mezi bleskem a hromem uplynulo 4,5 s. Jaká je vzdálenost zasaženého stromu od nás? 4. Zvuk je mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Jeho frekvence je od 16 Hz do 16 kHz. Vypočtěte nejdelší a nejkratší vlnové délky zvuku. Rychlost zvuku ve vzduchu je 340 ms -1.


Stáhnout ppt "Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová."

Podobné prezentace


Reklamy Google