Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

14.10.2009 SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "14.10.2009 SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,"— Transkript prezentace:

1 14.10.2009 SLOŽENÉ KMITÁNÍ

2  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru, pak se oba kmity skládají.  Výsledný pohyb nazýváme složné kmitání.  Průběh složeného kmitání může být různý:  Harmonický průběh nastane v jednoduchých případech.  Neharmonický průběh, i přes skutečnost, že se jedná o skládaný harmonický pohyb.

3 VZNIK SLOŽENÉHO KMITÁNÍ Oscilátory mají stejné parametry, harmonické kmitání má stejnou frekvenci, výsledné kmitání je harmonické. Oscilátory nemají stejné parametry, mají různou frekvenci, výsledné kmitání je neharmonické, ačkoliv je periodické.

4  Princip superpozice:  Koná-li hmotný bod současně dva nebo více harmonických pohybů je jedné přímce s okamžitými výchylkami y 1, y 2, …. je okamžitá výchylka výsledného kmitání dána součtem všech okamžitých výchylek: y = y 1 + y 2 + ….  Na principu superpozice je založeno grafické skládání harmonických pohybů.

5 a)y m = y m1 + y m2 – počáteční fáze je stejná, amplituda výchylky je maximální, b)y m = y m1 - y m2 – počáteční fáze je rozdílná, amplituda výchylky je minimální, c)y m1 = y m2 – výsledná amplituda je nulová, oba pohyby se navzájem ruší. Při stejné počáteční fázi se na základě superpozice kmitání zesiluje, avšak při opačné fází dochází ke zeslabení kmitání.

6


Stáhnout ppt "14.10.2009 SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,"

Podobné prezentace


Reklamy Google