Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."— Transkript prezentace:

1 Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/4 Název DUMVaření rostlinných potravin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: vaření rostlinných potravin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaVaření brambor, zeleniny, luštěniny, obiloviny Datum

3 Vaření rostlinných potravin Vaření zeleniny Vaření luštěnin Vaření obilovin Vaření těstovin Náplň výuky

4 Vaření brambor Vaříme je buď ve slupce nebo oloupané. Při přípravě používáme minimální možné množství vody. Těsně před dovařením brambory odstavíme a necháme pod poklicí dojít. Vývar z oloupaných brambor dále využíváme. Vaříme je buď ve slupce nebo oloupané. Při přípravě používáme minimální možné množství vody. Těsně před dovařením brambory odstavíme a necháme pod poklicí dojít. Vývar z oloupaných brambor dále využíváme. Obr. 1

5 Vaření zeleniny Podle možnosti vaříme v celku, abychom zachovali cenné biologické látky. Zbytečně vaření neprodlužujeme. Zelí, květák, špenát – je vhodné před vařením tuto zeleninu spařit – odstraníme čpavé a nadýmavé látky. Červená řepa, červené zelí, celer – přidáme ocet nebo citronovou šťávu pro zachování původní barvy. Při vaření brambor zaléváme brambory vždy vařící vodou, těsně nad jejich povrchem. Vývar lze použít pro přípravu některých bílých polévek. Obr. 2

6 Vaření luštěnin Luštěniny před tepelnou úpravou řádně propláchneme a namáčíme. Doba namáčení záleží na tvrdosti slupky. Vaříme namočené luštěniny, v dostatečném množství vody. Luštěniny solíme až po uvaření. Obr. 3

7 Vaření obilovin Kroupy, krupky, perličky zalijeme dostatečným množstvím horké osolené vody. Rýži předem spařenou zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme vaříme. Délka varu je podle druhu rýže. Obr. 4

8 Vaření těstovin Vkládáme do vařící osolené vody, vařené zcedíme, propláchneme vlažnou vodou. Doporučujeme přidat malé množství tuku. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin. Průmyslové těstoviny mají na svém uvedenou délku varu. Obr. 5

9 Kontrolní otázky 1.Jak se správně vaří brambory 2.Jak se správně vaří luštěniny 3.Jak dlouho se správně vaří rýže 4.V jakém množství vaříme těstoviny

10 Obrázky: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq

11 Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."

Podobné prezentace


Reklamy Google