Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bary Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bary Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z."— Transkript prezentace:

1 Bary Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/4-SL-1/19 Název DUMKavárny Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětTechnika obsluhy Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: zařazení a rozdělení barů, vybavení barů, popis barového pultu a pomůcek pro barmany Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Bar, vybavení baru, barový pult, pomůcky pro barmany, jídelní a nápojový barový lístek Datum

3 Náplň výuky Zařazení a rozdělení barů Vybavení barů Barový pult Obsluha v baru Jídelní a nápojový barový lístek Bary

4 Bary patří mezi společensko-zábavní střediska. Jejich historie je poměrně krátká, začíná po první světové válce. DRUHY BARŮ Denní bary – mohou být jako malá, samostatná střediska nebo součást velkých provozoven. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary, mléčné bary, espresa, pivní bary… Noční bary (21.00 – 4.00) – jsou společensko-zábavní střediska s provozem podobným nočním vinárnám. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. Je nutné pamatovat na šatny pro umělce.

5 VYBAVENÍ A ZAŘÍZENÍ BARU A BAROVÉHO PULTU ZAŘÍZENÍ BARŮ Liší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem. Na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor zaměstnanců a za ním zpravidla vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje. Další zařízení je podobné zařízení kaváren nebo vináren. Denní bary mají zpravidla kavárenský ráz vybavení, noční vinárenský. VYBAVENÍ BARU Hosté v baru tráví více času, proto musí být pohodlně zařízen. Bývá vybaven nižšími stolky, křesly nebo klubovkami a barovým pultem. Obr. 1

6 Barový pult VYBAVENÍ BAROVÉHO PULTU Barový pult je místo, kde se připravují míchané nápoje, proto má být dostatečně velký, dobře umístěný a správně vybavený. Barový pult se dělí na 3 základní části: 1. Konzumační deska: Má být z kvalitního a omyvatelného materiálu, neprostírá se. Barové stoličky mohou být volné nebo pevné. 2. Pracovní deska: Je poměrně široká, bývá nerezová s přívodem teplé a studené vody. Kryta nerezem, slouží k ukládání inventáře, některých surovin a hlavně jako prostor pro práci barmana. Je doplněn kávovarem, elektrickým mixérem, lisem na ovoce… Chlazené prostory na led a na nápoje, přístupné svrchu. Láhve se zpravidla vkládají do různě velkých otvorů v desce. Běžně sem patří i kontrolní pokladna barmana. Musí zde být prostory pro další vybavení baru, nápoje apod. 3. Skladovací prostory: Jsou ve spodní části pultu a ve stěně za pultem. Většina prostoru je chlazená.

7 Barový pult Obr. 2

8 Barový inventář Vybavení barového pultu musí být dokonalé a bezvadné, protože práci barmana neustále sledují a hodnotí hosté. Barmanský inventář je vizitkou barmana. Pečuje o něj, každý barman má svůj vlastní. Obr. 3

9 Barový inventář Obr. 4

10 Příprava na provoz Před zahájením provozu je nutné barový pult řádně připravit: - zajištění a uložení potřebného množství veškerého zboží k prodeji a nabídce - příprava veškerého inventáře, skla, slámek, popelníků… - kontrola stavu nápojového lístku - celková příprava konzumní části barového pultu (dečky, podložky, stébla, květiny, NL, popelníky) - kontrola funkce všech zařízení, dostatečné množství ledu - celková příprava pracovní části barového pultu (uspořádání inventáře, zboží, otevření láhví, plechovek, vylisování ovocných šťáv…) - doplnění a úprava sortimentu ve vitrínách (slané mandle, oříšky, trvanlivé pečivo…) - konečná kontrola připravenosti a osobní úprava barmana

11 Barový nápojový a jídelní lístek · JÍDELNÍ I NÁPOJOVÝ LÍSTEK V BARECH MÁ STEJNÉ NÁLEŽITOSTI JAKO RESTAURAČNÍ, JE MENŠÍHO FORMÁTU SORTIMENT POKRMŮ  výběr specialit z běžných JL všech cenových skupin  převládají pokrmy na grilu, zapékané, pečené (krátce)  silný vývar  některé pokrmy se připravují přímo u barového pultu: zapékané ragú, tousty, minutky na toustech, sendviče, předkrmové koktejly SORTIMENT NÁPOJŮ  lihoviny (koňaky, whisky, gin, vodka, rum, ovocné likéry, hořkosladké a hořké lihoviny)  míchané nápoje  nealkoholické nápoje (běžné, čerstvé ovocné šťávy)  teplé nápoje (silná cezená káva, mocca káva, espreso, vídeňská, irská káva), kakao, čokoláda, grog, svařené víno…

12 Kontrolní otázky: 1.Jak rozdělujeme bary? 2.Popiš rozdělení barového pultu. 3.Jaký inventář používá barman při své práci? 4.Jaký je sortiment nápojů na barovém nápojovém lístku?

13 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 2: barový pult, autor anonym, [vid ]. Dostupné z: Obr. 3: barový inventář, autor anonym, [vid ]. Dostupné z: Obr. 4: barový inventář, autor anonym, [vid ]. Dostupné z:

14 Seznam použité literatury: [1] Gustav Salač: Stolničení, Fortuna 2001, Praha, 2001, ISBN 8O

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Bary Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z."

Podobné prezentace


Reklamy Google