Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."— Transkript prezentace:

1 Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiáluProfese barman Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům povolání barmana, zařízení barů a správnou barovou práci. Žáci se seznámí se specializovanými druhy barů. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 BARMAN  má znalosti o základních surovinách na baru  ovládá klasický i moderní styl přípravy i moderní styl přípravy míšených nápojů  povolání známé více než 200 let z USA Foto autor

4 POŽADOVANÉ ZNALOSTI BARMANA znalosti z oblasti zbožíznalstvíznalosti z oblasti zbožíznalství o nápojích, surovinách a jejich skladování o nápojích, surovinách a jejich skladování zásad správné komunikaceznalost zásad správné komunikace barman by měl být diskrétní, diplomat, instruktor, ekonom, obchodník a psychologbarman by měl být diskrétní, diplomat, instruktor, ekonom, obchodník a psycholog musí mít jazykové předpokladymusí mít jazykové předpoklady

5 SPRÁVNÁ BAROVÁ PRÁCE správné odměřování, zdobení, estetikasprávné odměřování, zdobení, estetika použití prvotřídních surovinpoužití prvotřídních surovin dokonalý servis (sklo, rozetky, stébla, vyfrapované sklo, …)dokonalý servis (sklo, rozetky, stébla, vyfrapované sklo, …) hygiena pracoviště i osobníhygiena pracoviště i osobní

6 ÚČEL BAROVÉHO ZAŘÍZENÍ A JEHO VYUŽITÍ je nejrychlejší a nejekonomičtější forma občerstveníje nejrychlejší a nejekonomičtější forma občerstvení práce za barem je velmi efektnípráce za barem je velmi efektní vysoká produktivita práce (více lidí, méně obsluhujících)vysoká produktivita práce (více lidí, méně obsluhujících) nižší náklady na provoznižší náklady na provoz počáteční investice je ale nákladnápočáteční investice je ale nákladná

7 ZAŘÍZENÍ BARŮ liší se od ostatních odbytových středisekliší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem s obsluhou především velkým barovým pultem na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor barmanana vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor barmana za ním vitríny na sklenice a na nechlazené nápojeza ním vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje

8 DRUHY BARŮ ROZDĚLENÍ PODLE DOBY PROVOZU 1. Denní bary Mohou být jako malá, samostatná střediska nebo součást velkých Provozoven. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary se specializují na úpravu vybraných pokrmů před zraky hostů. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary se specializují na úpravu vybraných pokrmů před zraky hostů. DALŠÍ DRUHY: mléčné bary, espressa, pivní bary DALŠÍ DRUHY: mléčné bary, espressa, pivní bary

9 DRUHY BARŮ ROZDĚLENÍ PODLE DOBY PROVOZU 2. Noční bary Jsou společensko-zábavní střediska s provozem podobným nočním vinárnám. 2. Noční bary Jsou společensko-zábavní střediska s provozem podobným nočním vinárnám. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. Je nutné pamatovat na šatny pro umělce. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. Je nutné pamatovat na šatny pro umělce.

10 SPECIÁLNÍ DRUHY BARŮ Cocktail bar Disco – barCocktail bar Disco – bar Café – bar Night club barCafé – bar Night club bar Casino bar Lobby barCasino bar Lobby bar Aperitiv bar Restaurační bar Piano bar Etážový barAperitiv bar Restaurační bar Piano bar Etážový bar Open barOpen bar Informace o specializaci barů doplňují žáci společně s vyučujícím.

11 BAROVÝ LÍSTEK (POŘADÍ NÁPOJŮ) aperitivyaperitivy míšené nápoje (doplněné o složení)míšené nápoje (doplněné o složení) révová vína - bílá, růžová, červenárévová vína - bílá, růžová, červená šumivá vínašumivá vína destilátydestiláty likérylikéry nealko nápojenealko nápoje pivo, teplé nápojepivo, teplé nápoje

12 SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN Fotografie je použita z vlastní fotogalerie autorky. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."

Podobné prezentace


Reklamy Google