Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vinárny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vinárny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné."— Transkript prezentace:

1 Vinárny Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/4-SL-1/18 Název DUMVinárny Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětTechnika obsluhy Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdělení a charakteristika vináren, podávání jídel a nápojů ve vinárnách, obsluha a náležitosti jídelních a nápojových lístků. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Rozdělení vináren, příprava pracoviště a obsluha ve vinárnách, jídelní a nápojový lístek, vinný lístek Datum

3 Vinárny Náplň výuky Rozdělení vináren – charakteristiky Příprava pracoviště Obsluhy ve vinárnách Vinárenský jídelní a nápojový lístek Vinný lístek

4 Vinárny VINÁRNY řadíme mezi společensko-zábavní střediska. Zřizují se v centrech měst, lázeňských oblastech a místech s intenzivním cestovním ruchem. Hosté zde tráví více času, proto mají být vybaveny pohodlným zařízením DLE PROVOZNÍ DOBY A CHARAKTERU PROVOZU DĚLÍME VINÁRNY NA a) denní b) noční c) speciální Obr. 1

5 Rozdělení vináren – charakteristiky DENNÍ VINÁRNY (OTEVŘENY 9 – 23 HOD) – zařízení – masivní vyřezávaný nábytek, dlažba, venkovské motivy. Provozní špička – dopoledne a odpoledne, sortiment – přírodně upravené studené i teplé pokrmy vhodné k vínu, sýry doplňkový sortiment – slané výrobky. NOČNÍ VINÁRNY – zařízení přizpůsobeno delšímu pobytu hostů, čalouněný nábytek, boxy, tlumené osvětlení, expediční nebo barový pult. Vchod do vinárny má být dobře osvětlen, označen a střežen. Vstup je většinou placený, odpovědná osoba prodává vstupenky a usazuje hosty. SPECIÁLNÍ VINÁRNY – řadíme mezi ně vinné sklípky a viechy. Nabízejí vína pouze z určité oblasti (z jižní Moravy, Maďarska, …). Podává se zde sudové víno rovnou od výrobce. Obr. 2

6 Příprava pracoviště Obr. 3 STOLY prostíráme bílým ubrusem, abychom nezkreslili barvu vína, zakládáme pouze MSI, sklenice na víno a ostatní inventář dokládáme po objednávce hosta. ABZAC připravujeme na něj náhradní inventář, jídelní a nápojové lístky, dochucovací prostředky, ubrousky uvnitř náhradní ubrusy, naprony. NABÍDKOVÉ VITRÍNY jsou cenově velmi náročné,umožňují nabídku velkého množství vína a jeho chlazení na různé teploty v jedné vitríně. Nevypínají se po skončení provozu, neboť zároveň slouží ke správnému skladování vína.

7 Obsluhy ve vinárnách Z technického hlediska je nenáročná. Vyčerpává především psychicky a fyzicky – práce převážně v noci. Obsluhující musí být odborník v oblasti znalostí vín, jejich servisu a vhodného podání k pokrmům – sommeliér. SERVIS POKRMŮ – nejčastěji se uplatňuje kavárenský způsob obsluhy, tzn. po objednávce zakládáme příslušný inventář a vhodné dochucovací prostředky, po konzumaci vše sklízíme. SERVIS NÁPOJŮ nápoje servírujeme přímo na stůl, u neprostřených stolů (např. z leštěného dřeva) používáme podložky. Obr. 4

8 Vinárenský jídelní lístek Neměl by být obsáhlý, má menší formát než restaurační jídelní lístek, měl by obsahovat studené a teplé pokrmy a speciality vhodné k vínu, sortiment pokrmů má být přizpůsoben konzumaci vína, rozsah nabídky ovlivňuje poptávka. SORTIMENT POKRMŮ: Studené pokrmy nářezy z uzenářských výrobků studené pečeně anglická slanina ryby sýry Teplé pokrmy pikantní úpravy masa z jatečných zvířat, zvěřiny, ryb, drůbeže a vnitřností úpravy jsou vhodné grilování a pečení silný masový vývar s vydatnou vložkou Moučníky většinou se nahrazují nabídkou čokolády, likérových bonbónů a trvanlivým pečivem sladké omelety obr. 5 trvanlivější zákusky se šlehačkou ovocný či zmrzlinový pohár

9 Vinárenský nápojový lístek má větší formát obsahuje širokou nabídku alkoholických i nealkoholických nápojů, víno je vhodné uvádět v samostatném vinném lístku součástí nápojového lístku může být doplňkový sortiment. Sortiment nápojů – výběr vín, ve velkých střediscích má být co nejširší nejen co do druhů a barev, ale i do ročníků, výrobců a chutí. Malá střediska by měla být zaměřena pouze na víno z určité oblasti nebo na určitého výrobce. - archivní, výběrová, ledová, slámová vína - burčák – na podzim - sodová voda, limonáda, ovocné šťávy - vhodné lihoviny, pálenky z vína - míšené nápoje s vínem - teplé nápoje – káva, čaj, horké víno, grog Obr. 6

10 Vinný lístek Obsahuje nabídku domácích i zahraničních vín. Vhodné je používat tzv. týdenní vložku, jako nabídku cenově příznivých vín. U VÍN SE UVÁDÍ: název jakostní zatřídění obsah zbytkového cukru oblast ročník stručná charakteristika vína vhodné je uvést k jakým pokrmům se víno může podat POŘADÍ VÍN NA VINNÉM LÍSTKU: Vína na vinném lístku se mohou uvádět v různém pořadí, na př.: abecedně podle oblastí podle jakosti podle barvy na základě ročníku nebo ceny Obr. 7

11 Kontrolní otázky 1. Do jakého střediska zařadíme vinárny? 2. Rozdělení vináren a jejich charakteristiky, 3. Příprava pracoviště ve vinárnách. 4. Vinárenský jídelní a nápojový lístek. 5. Náležitosti vinných lístků.

12 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní Obr. 7: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office png

13 Seznam použité literatury: [1] Gustav Salač: Stolničení, vydalo nakladatelství učebnic Fortuna 2001, Praha, 2001, ISBN 8O

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vinárny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google