Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:15.1.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:15.1.2013."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:15.1.2013 Ročník (obor):KČ 1. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy z rýže Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z rýže Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/2-20-12

2 PŘÍLOHY Z RÝŽE www. commons wikimedia.cz

3 C HARAKTERISTIKA Rýže je poměrně lehce stravitelná je vhodná i v dietním stravování k nejkvalitnějším patří dlouhozrná rýže čím je rýže bělejší, tím je méně kvalitnější - má menší biologickou hodnotu. z tohoto hlediska je nejvhodnější rýže NATURAL, která je neloupaná, s typicky nahnědlou slupkou, velmi kvalitní je rýže BASMATI, ta pochází z předhůří Himalájí, je menší a je rovněž neloupaná. v poslední době se objevuje i rýže divoká – pochází ze severní Ameriky a jsou to neloupaná semena divoké trávy na přílohy je nejvhodnější loupaná rýže 1. jakosti

4 www. commons wikimedia.cz

5 P ŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA rýži před tepelnou úpravou přebereme několikrát prolijeme vroucí vodou čímž ji zbavíme přebytečného škrobu, nečistot, cizích pachů(vůní) a nebyla mazlavá. spařenou rýži necháme okapat na sítku www. commons wikimedia.cz

6 T ECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA Vařením - dietní rýže Přebranou propranou a okapanou rýži vložíme do velkého množství vařící osolené vody ( na 100g rýže musíme dát až 2l vody zvětší objem) během vaření mícháme, vaříme do měkka po uvaření ji scedíme a propláchneme studenou vodou můžeme dále používat na další přípravu: dietní pokrmy, dochutíme dalšími potravinami, zapékáme.

7 V AŘENÍ RÝŽE www. commons wikimedia.cz

8 T ECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA Dušením rýže přebranou, propranou a okapanou rýži okapanou rýži orestujeme na tuku, zalijeme odměřeným množství vroucí vody(1kg rýže- 1,5l vody) Studená voda – rýže je lepkavá a mazovatí osolíme přidáme cibuli s napíchaným hřebíčkem a krátce povaříme, přikryjeme pokličkou a v rozehřáté troubě dusíme do měkka 15min. po udušení vyjmeme cibuli a rýži promícháme. rýži podáváme jako přílohu k různým masitým pokrmům

9 R ÝŽE S PŘÍSADAMI Do rýže můžeme přidávat různé přísady: kari rýže – dušená rýže s kari kořením papriková rýže- dušená rýže se sladkou papriku rozpustíme v malém množství tuku a přidáme k rýži kečupová rýže - dušená rýže s kečupem rýže s hráškem - dušená rýže s sterilovaným hráškem rýže se šunkou - dušená rýže a nakrájená a orestovaná šunka rýže petrželová - dušená rýže a nadrobno nasekaná petrželová nať rýže zeleninová - dušená rýže – povařenou karotku rýže se sýrem - dušená rýže a nastrouhaný tvrdý sýr – ementál, eidam rýže žampiónová - dušená rýže- podušenými žampióny rozinková rýže - dušená rýže se spařenými rozinkami ovocná rýže- dušená rýže a ovoce (ananas)

10 T ECHNOLOGICKÝ POSTUP RÝŽE NA ŘECKÝ ZPŮSOB šunka a kapie kostičky, sterilovaný hrášek a vše podusíme na másle pak směs promícháme s dušenou rýží a jemně nakrájeným hlávkovým salátem, osolíme a opepříme. www. commons wikimedia.cz

11 P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz http://t0.gstatic.com/images? Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80-7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80- 7032-588-7


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:15.1.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google