Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:15.1.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:15.1.2013."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy z rýže Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z rýže Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/

2 PŘÍLOHY Z RÝŽE www. commons wikimedia.cz

3 C HARAKTERISTIKA Rýže je poměrně lehce stravitelná je vhodná i v dietním stravování k nejkvalitnějším patří dlouhozrná rýže čím je rýže bělejší, tím je méně kvalitnější - má menší biologickou hodnotu. z tohoto hlediska je nejvhodnější rýže NATURAL, která je neloupaná, s typicky nahnědlou slupkou, velmi kvalitní je rýže BASMATI, ta pochází z předhůří Himalájí, je menší a je rovněž neloupaná. v poslední době se objevuje i rýže divoká – pochází ze severní Ameriky a jsou to neloupaná semena divoké trávy na přílohy je nejvhodnější loupaná rýže 1. jakosti

4 www. commons wikimedia.cz

5 P ŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA rýži před tepelnou úpravou přebereme několikrát prolijeme vroucí vodou čímž ji zbavíme přebytečného škrobu, nečistot, cizích pachů(vůní) a nebyla mazlavá. spařenou rýži necháme okapat na sítku www. commons wikimedia.cz

6 T ECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA Vařením - dietní rýže Přebranou propranou a okapanou rýži vložíme do velkého množství vařící osolené vody ( na 100g rýže musíme dát až 2l vody zvětší objem) během vaření mícháme, vaříme do měkka po uvaření ji scedíme a propláchneme studenou vodou můžeme dále používat na další přípravu: dietní pokrmy, dochutíme dalšími potravinami, zapékáme.

7 V AŘENÍ RÝŽE www. commons wikimedia.cz

8 T ECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA Dušením rýže přebranou, propranou a okapanou rýži okapanou rýži orestujeme na tuku, zalijeme odměřeným množství vroucí vody(1kg rýže- 1,5l vody) Studená voda – rýže je lepkavá a mazovatí osolíme přidáme cibuli s napíchaným hřebíčkem a krátce povaříme, přikryjeme pokličkou a v rozehřáté troubě dusíme do měkka 15min. po udušení vyjmeme cibuli a rýži promícháme. rýži podáváme jako přílohu k různým masitým pokrmům

9 R ÝŽE S PŘÍSADAMI Do rýže můžeme přidávat různé přísady: kari rýže – dušená rýže s kari kořením papriková rýže- dušená rýže se sladkou papriku rozpustíme v malém množství tuku a přidáme k rýži kečupová rýže - dušená rýže s kečupem rýže s hráškem - dušená rýže s sterilovaným hráškem rýže se šunkou - dušená rýže a nakrájená a orestovaná šunka rýže petrželová - dušená rýže a nadrobno nasekaná petrželová nať rýže zeleninová - dušená rýže – povařenou karotku rýže se sýrem - dušená rýže a nastrouhaný tvrdý sýr – ementál, eidam rýže žampiónová - dušená rýže- podušenými žampióny rozinková rýže - dušená rýže se spařenými rozinkami ovocná rýže- dušená rýže a ovoce (ananas)

10 T ECHNOLOGICKÝ POSTUP RÝŽE NA ŘECKÝ ZPŮSOB šunka a kapie kostičky, sterilovaný hrášek a vše podusíme na másle pak směs promícháme s dušenou rýží a jemně nakrájeným hlávkovým salátem, osolíme a opepříme. www. commons wikimedia.cz

11 P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:15.1.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google