Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.05 Studené omáčky Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS2

2 OMÁČKY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:omáčky studené, majonéza Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy studených omáček a s přípravou základní omáčky studené – majonézy.

3 STUDENÉ OMÁČKY příprava je časově náročná vyžadují pečlivost doplní a zpestří chuť pokrmů mají chuťový význam větší než pokrmy vložky – doplňky mají mít jemnou strukturu většina se vyrábí průmyslově: tabulové salátové drezinky

4 STUDENÉ OMÁČKY připravují se ze základní majonézy TP: žloutky osolíme + pokapeme citr. šťávou + za stálého míchání kapeme olej do zhoustnutí použité suroviny mají mít stejnou teplotu jinak se majonéza srazí nejvhodnější je teplota 20 0 C sražení může způsobit i studená či teplá mísa, předávkování olejem

5 STUDENÉ OMÁČKY Náprava sražené majonézy: 1.postupným zašleháváním sražené majonézy do čerstvých žloutků 2.přidáním horkého octa a vymícháním 3.přidáním husté omáčky bešamel nebo veluté

6 STUDENÉ OMÁČKY POZOR! Při použití syrových vajec hrozí riziko nákazy salmonelózou. Proto je vhodnější použít vařenou majonézu.

7 STUDENÉ OMÁČKY Vařená majonéza: žloutky, vodu, ocet, sůl – šleháme 10 min ve vodní lázni 80 0 C vychladíme a přiléváme za stálého míchání olej

8 STUDENÉ OMÁČKY Použití majonézy: při přípravě salátů marinád složitých jemných studených omáček Lze ji doplnit nebo nahradit: zakysanou smetanou bílým jogurtem =) snížíme obsah cholesterolu a usnadníme trávení

9 OPAKOVÁNÍ Proč používáme raději majonézu vařenou? Sníží se riziko onemocnění salmonelózou. Čím napravíme sraženou majonézu? -postupným zašleháváním sražené majonézy do čerstvých žloutků -přidáním horkého octa a vymícháním -přidáním husté omáčky bešamel

10 OPAKOVÁNÍ Uveď použití majonézy. Na saláty, marinády a na složité jemné omáčky studené. Čím lze majonézu nahradit? Zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Na co dbáme při přípravě majonézy? Aby suroviny měly stejnou teplotu.

11 Použité zdroje ČERMÁKOVÁ, Ludmila. Kuchařské práce – Technologie 2.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2002, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google