Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Absolutní rozdíly individuálních složených indexů 8. prosince 2012 VY_32_INOVACE_120212_Absolutni_rozdily_individualnich_slozenych_indexu_DUM

2 Veličiny se často porovnávají poměrem, ale i rozdílem. Jestliže se průměrné hodnoty z různých období potřebné k výpočtu indexu proměnlivého složení porovnají rozdílem, tak dostaneme o kolik průměrná hodnota z běžného období vzrostla nebo poklesla ve vztahu k průměrné hodnotě základního období. Srovnání je velmi jednoduché – místo znaménka vyjadřující poměr (:) se ve tvaru indexu objeví vždy znaménko vyjadřující rozdíl (-).

3 Rozdíl je ještě nutné vynásobit celkovou extenzitní veličinou (nejčastěji se používá z běžného období), jinak bychom dostali jen rozdíl průměrné veličiny na jednu měrnou jednotku. U indexu stálého složení se absolutní rozdíly vypočítají: U indexu struktury se absolutní rozdíly vypočítají:

4 V těchto případech jsme absolutní rozdíly počítali ze vzorců, kdy stálý základ vychází z běžného období a u struktury je intenzitní veličina na úrovni základního období. Obdobně by se absolutní rozdíly počítaly, kdyby základy vycházely z opačných období. Mezi absolutním rozdílem proměnlivého složení a absolutním rozdílem stálého složení a struktury platí vztah:

5 Příklady: Pracovní list – absolutní rozdíly individuálních složených indexů ve Wordu Pracovní list – absolutní rozdíly individuálních složených indexů v Excelu

6 CITACE ZDROJŮ BURDA, Zdeněk. Statistika pro obchodní akademie. Vyd. 5., Ve Fortuně 4., upr. Praha: Fortuna, 2006, 94 s. ISBN 80-716-8963-7. Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google