Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Význam a druhy časových řad 6. ledna 2013VY_32_INOVACE_120301_Vyznam_a_druhy_casovych_rad_DUM

2 Indexy jsou prostředkem rozboru údajů stejného druhu, které pocházejí ze dvou různých časových období. V některých případech je nutné analyzovat vývoj údaje nejen ve dvou obdobích, ale za delší časový úsek. Sledováním a zaznamenáváním hodnot určitého údaje po delší dobu vznikne celá řada údajů o stejném znaku. Zachycené údaje, lišící se dobou svého vzniku a zachycující tentýž jev, se nazývají časová řada.

3 Časové řady jsou základním nástrojem ekonomické statistiky. Vyjadřují časový vývoj, tedy dynamiku zkoumaných ukazatelů, například ceny, životní úrovně, nezaměstnanosti apod. Vytvářejí spojení mezi stejnorodými údaji získanými v různých obdobích a umožňují sledovat vývoj daného ukazatele nebo prognózovat chování tohoto ukazatele do budoucna.

4 Údaje se zjišťují k rozhodnému okamžiku. U některých statistických znaků má význam zjišťovat jejich velikost k danému okamžiku, ale u jiných má smysl zjišťovat, jaká je jejich velikost za určitý časový úsek mezi dvěma rozhodnými okamžiky. Podle výše uvedené charakteristiky lze časové řady rozdělit na:  intervalové (úsekové) řady,  okamžikové řady a z nich lze vytvářet řady odvozených ukazatelů.

5 Podle periodicity (délky opakování) se časové řady rozdělují na:  dlouhodobé (roční),  krátkodobé (s intervalem kratším než rok), bývají obvykle kvartální (čtvrtletní), měsíční, týdenní nebo denní. Podle způsobu vyjádření sledovaného ukazatele se dělí na časové řady:  naturální – je-li sledovaný ukazatel vyjádřen v naturálních jednotkách (kilogramech, kusech, litrech, kWh, atd.),  peněžní – je-li sledovaný ukazatel vyjádřen v peněžních jednotkách (korunách, euro, atd.).

6 Příklady časové řady RokVýše tržeb v Kč Počet pracovníků k 31. 12. 20063.628.5425 20074.861.3447 20085.564.6629 20094.563.1258 20103.568.1276

7 CITACE ZDROJŮ BURDA, Zdeněk. Statistika pro obchodní akademie. Vyd. 5., ve Fortuně 4., upr. Praha: Fortuna, 2006, 94 s. ISBN 80-716-8963-7.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google