Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 9.září 2012VY_32_INOVACE_120103_Vazeny_aritmeticky_prumer_DUM Vážený aritmetický průměr

2  vypočítá se jako podíl součinu číselných hodnot údajů a četností a jejich součtu (četností) vah, kde i = 1, 2, …, n – součin číselných hodnot údajů a četností – součet (četností) vah

3 Používá se, jestliže se velikost hodnot vícekrát opakuje. Příklady Pracovní list ve Wordu - 1. Pracovní list v Excelu - 1.

4 U rozsáhlých souborů s opakujícími se hodnotami se údaje roztřídí do skupin, vymezených jejich dolní a horní mezí, tzv. intervalů. Při výpočtu váženého aritmetického průměru se nejprve určí střed intervalu a pak se vypočte. Pracovní list ve Wordu - 2.Pracovní list v Excelu - 2.

5 Jde-li o otevřený interval, střed intervalu se stanoví odhadem nebo vhodnější je udat hodnoty, které do otevřeného intervalu patří a z nich pak jejich průměr použít místo středu intervalu. Pracovní list ve Wordu - 3.Pracovní list v Excelu - 3.

6 CITACE ZDROJŮ ING. ZDENĚK BURDA. Statistika pro obchodní akademie. Páté, upravené vydání. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168- 963. Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google