Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.3.19.FYZ Anotace: Mechanický oscilátor, vlastní kmitání oscilátoru. Digitální učební materiál je určen pro žáky učebních oborů. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Mechanický oscilátor

3

4

5 Vlastní kmitání oscilátoru Kmitání oscilátoru je provázeno přeměnami jeho energie. Jestliže v počátečním okamžiku oscilátor vychýlíme z rovnovážné polohy, dodáme mu energii zvanou potenciální energie pružnosti. Pak závaží pustíme. Když oscilátor dospěje do rovnovážné polohy, má největší rychlost, a tedy i největší kinetickou energii.

6 Vlastní kmitání oscilátoru Potenciální energie oscilátoru je v tomto okamžiku nulová. Při kmitání se tak periodicky mění potenciální energie oscilátoru v energii kinetickou a naopak. Celková energie oscilátoru však zůstává konstantní. Kmitání mechanického oscilátoru, při němž je oscilátoru dodána energie jen v počátečním okamžiku a dále probíhá periodická přeměna potenciální energie v energii kinetickou a naopak, nazýváme vlastní kmitání oscilátoru.

7 Vlastní kmitání oscilátoru Vlastní kmitání mechanického oscilátoru je vždy tlumené. Příčinou je přeměna mechanické energie kmitavého pohybu oscilátoru v jinou formu energie, například vlivem odporu prostředí.

8 Nucené kmitání oscilátoru Vlastní kmitání mechanického oscilátoru je tlumené a po určité době vždy zanikne. Aby vzniklo nucené kmitání, tedy takové, které by časem nezaniklo, je nutné působení nějakého vnějšího silového pole. Působení této vnější síly na oscilátor musí být navíc periodické, opakující se v přesně daném časovém okamžiku.

9 Použité zdroje: LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy. 4., přepr. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 266 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 80-719-6184-1. OLEG ALEXANDROV. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 20.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simple_harmonic_oscillator.gif


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1."

Podobné prezentace


Reklamy Google