Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpisky z fyziky − 6. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpisky z fyziky − 6. ročník"— Transkript prezentace:

1 Výpisky z fyziky − 6. ročník
Úvod do předmětu, rozdělení fyziky Vlastnosti látek a těles Měření fyzikálních veličin Síla Shrnutí a opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 2. Vlastnosti látek a těles
2.1 Tělesa, látky Těleso – předmět, který pozorujeme kolem sebe nebo který budeme ve fyzice nějak využívat. Fyzika zkoumá vlastnosti a pohyb těles. Příklady pevných těles: Příklady kapalných těles: Příklady plynných těles:

3 Tělesa jsou z různých látek, mají proto různé vlastnosti
Tělesa jsou z různých látek, mají proto různé vlastnosti. Látka (materiál tělesa) je složena z částic nepatrných rozměrů. Skupenství látek (jednotlivé podoby látek) Látky existují ve třech skupenstvích: 1) pevné látky − např.: 2) kapalné látky − např.: 3) plynné látky − např.:

4 plyny + kapaliny = tekutiny

5 2.2 Částicové složení látek

6 Každá látka se skládá z částic – z atomů a molekul
Každá látka se skládá z částic – z atomů a molekul. Tyto částice jsou v neustálém a neuspořádaném pohybu – Brownův pohyb. Mezi částicemi jsou mezery. Částice jedné látky se samovolně promíchávají s částicemi látky druhé – difuze. Atom – velmi malá částice, obsahuje atomové jádro a elektronový obal. Jádro je tvořeno kladně nabitými částicemi – protony a částicemi bez náboje – neutrony. Záporně nabité částice – elektrony tvoří obal atomu. Těmto základním částicím atomu říkáme elementární částice. V dnešní době známe 118 různých atomů. Látky se mohou skládat z atomů, které jsou všechny stejné, pak se jim říká prvky. Např.: Prvky jsou uspořádány v periodické soustavě prvků (r – D. I. Mendělejev).

7 Ionty jsou částice, které vznikají z elektricky neutrálních atomů:
Atomy se však většinou nevyskytují osamoceně. Spojením dvou nebo více atomů vznikají molekuly. Např.: Ionty jsou částice, které vznikají z elektricky neutrálních atomů: a) přijetím jednoho nebo více elektronů do elektronového obalu atomu – záporný iont (aniont), b) odnětím jednoho nebo více elektronů z elektronového obalu atomu – kladný iont (kationt). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Výpisky z fyziky − 6. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google