Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpisky z fyziky − 6. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpisky z fyziky − 6. ročník"— Transkript prezentace:

1 Výpisky z fyziky − 6. ročník
Úvod do předmětu, rozdělení fyziky Vlastnosti látek a těles Měření fyzikálních veličin Síla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun .Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 1. Úvod do předmětu, rozdělení fyziky
FYZIKA - její název pochází z řeckého slova physis, což znamená příroda. Fyzika je jednou z přírodních věd, zabývá se velkým množstvím dějů, které člověk zkoumá a hledá jejich příčiny. Mezi hlavní pracovní metody patří: 1) pozorování 2) pokus 3) měření Během staletí lidé odhalili fyzikální zákony, které vysvětlují jevy v přírodě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun .Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 ATOMOVÁ A JADERNÁ FYZIKA ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
1. MECHANIKA zabývá se především pohybem a jeho příčinami, tj. sílou př.: cestování automobilem, letadlem nebo lety kosmickou lodí, sport 2. OPTIKA nauka o světle př.: fáze Měsíce, světlo, stín, zrcadla, brýle, dalekohled, lupa, mikroskop 3. ATOMOVÁ A JADERNÁ FYZIKA zabývá se základními stavebními částicemi hmoty (atomy) př.: částicové složení látek, jaderná energie 4. ELEKTŘINA A MAGNETISMUS zabývá se elektrickými a magnetickými jevy a souvislostmi mezi nimi př.: elektrické lokomotivy, elektrárny, magnety, kompas, buzola 5. TERMIKA zabývá se zkoumáním tepla a tepelných jevů př.: bydlení v příjemně vyhřátém bytě, udržování potravin v chladu, výroba železa ve vysokých pecích, předpověď počasí 6. AKUSTIKA zabývá se zvukovými jevy př.: hudba, hluk aut, hasičská siréna, mluvení, zpěv, hudební nástroje, ozvěna 7. ASTRONOMIE věda o vesmíru př.: vznik vesmíru, galaxie, hvězdy, mlhoviny, sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun .Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Výpisky z fyziky − 6. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google