Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ"— Transkript prezentace:

1 VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ
Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Světelné a tepelné záření proniká ze Slunce rychlostí
km/s. Ale jen 1/ z celkové energie vyzářené Sluncem dopadá na povrch Země (existuje tzv. solární konstanta - množství energie, která dopadá na 1 metr čtvereční povrchu Země). Kdyby to lidé uměli, tak by dokázala pokrýt veškerou spotřebu energie na Zemi. Země pohlcuje sluneční záření nejen v dnešní době, ale pohlcovala je i v minulosti. Odtud pocházejí zdroje energie, které nejsou nevyčerpatelné  uhlí, zemní plyn, ropa, rašelina, dřevo. Co ale až se vyčerpají? Proto je snaha využít energii, kterou Slunce vysílá.

3 Příklady využití slunečního záření
k výrobě tepla (ohřev teplé vody v bazénech, k vytápění domů, skleníků, sušáren…) Sluneční záření se přeměňuje na teplo tzv. slunečním článkem (solárním kolektorem). k výrobě elektrické energie (ta se pak využívá ve spotřebičích, zařízeních, nebo se ukládá do akumulátorů na pozdější použití) Příkladem jsou: - solární auto, letadlo, družice, tavící pec, vařič, robot, nabíječka, elektrárna, batoh, svítidla aj.

4 ad 1) sluneční článek (kolektor)

5 ad 1) princip jednoduchého ohřívače vody – vysvětlit!

6 Procvičení Jaká část energie vyzářené Sluncem je pohlcována
povrchem Země? Dovedeme celou tuto část technicky využít? Uveď příklady zařízení na technické využití energie slunečního záření: a) na Zemi, b) při kosmických letech. Na obr. je znázorněn jednoduchý sluneční ohřívač vody. a) Popiš dle obr. jak pracuje. b) Vysvětli, proč se povrch kolektoru vyrábí zpravidla z měděného nebo hliníkového plechu, který je černě natřen matovou barvou.

7 Použité obrázky – autor.
Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google