Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Atom byl velice dlouho považován za nejmenší, dále
nedělitelnou částici. Ale koncem 19. stol. fyzikové objevili, že atom obsahuje velmi malé částice, které nazvali elektrony. Zjistili, že elektrony mají záporný elektrický náboj. Počátkem 20. stol. se prokázalo, že jsou v atomu další částice – protony a neutrony. neutron nemá elektrický náboj – říkáme, že je elektricky neutrální. Protony mají kladný elektrický náboj,

3 Jak jsou částice v atomu uspořádány?
Bádáním byl vytvořen zjednodušený model atomu: složení atomu: atomový obal atomové jádro Atomové jádro obsahuje protony a neutrony. Protony mají kladný elektrický náboj, neutrony nemají elektrický náboj. Elektrony jsou v obalu atomu, mají záporný elektrický náboj.

4 Čím se liší atomy různých chemických prvků?
uhlík vodík kyslík Atomy různých chemických prvků mají různé počty protonů v jádru atomu.

5 uhlík vodík kyslík Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádru atomu. Proto je elektrický náboj obalu atomu stejně velký jako kladný elektrický náboj jádra atomu. Atom je elektricky neutrální.

6 Procvičení Jak se nazývají dvě základní části atomu?
2. Jaké částice jsou v obalu atomu a jaký mají elektrický náboj? 3. Jaké částice jsou v jádru atomu a jaký mají elektrický náboj? 4. Proč je atom elektricky neutrální? 5. Čím se vzájemně liší atomy různých prvků? 6. Na základě zkušeností se vzájemným silovým působením zelektrovaných těles popiš vzájemné silové působení: a) mezi protonem a elektronem, b) mezi dvěma protony, c) mezi dvěma elektrony. 7. Urči, kolik elektronů je v obalu atomu, jestliže jsou v jádru atomu 4 protony.

7 Použité obrázky – autor.


Stáhnout ppt "MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google