Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
VY_32_INOVACE_07.1/09 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 STAVBA LÁTEK

3 Atom Atom je základní částice každé hmoty (látky).
Atom je tvořen jádrem a obalem. V jádře jsou kladně nabité protony a neutrony bez náboje. V obale obíhají záporně nabité elektrony. Částice jádra k sobě vážou jaderné síly. Jádro a obal vážou elektrické síly. Elektrony jsou v obale uspořádány do vrstev (elektronové vrstvy). O vlastnostech atomu rozhodují valenční elektrony.

4 Atom Poslední vrstva elektronů v obale se nazývá valenční vrstva (valenční elektrony). Atom má počet protonů a elektronů stejný, proto má neutrální náboj. Počet protonů v jádře označujeme protonovým číslem.

5 Chemický prvek Chemický prvek je tvořen jedním druhem atomů.
Chemický prvek je látka tvořená stejnými atomy.

6 Molekula Molekula je částice tvořená ze dvou nebo více sloučených atomů. Obr. 1 Obr. 2

7 Chemická sloučenina Chemická sloučenina je látka tvořená různými druhy atomů. Obr. 1 Obr. 2

8 Chemická značka udává druh atomu, druh chemického prvku.
Prvky a sloučeniny jsou chemicky čisté látky. Mají stálé složení, můžeme je zapsat chemickou značkou nebo vzorcem. Chemická značka udává druh atomu, druh chemického prvku. Chemický vzorec udává druh a počet atomů v molekule chemické sloučeniny. Příklady: Voda - H2O – 1 molekula, 2 atomy vodíku a 1 atom kyslíku Dusík - N2 – 1 molekula, 2 atomy dusíku Kyslík – 3 O2 – 3 molekuly, 2 atomy kyslíku

9 Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < Snímek 2:Armfyzika: [online] [cit ]. Atom, molekula :: Armfyzika:. Dostupné z WWW: < Snímek 4:Jefferson Lab | Jefferson Lab: [online] [cit ]. How do I make a model of an atom?:. Dostupné z WWW: < Snímek 5:Sea Level Rise Explorer - Global Warming Art: [online] [cit ]. File:Oxygen Molecule VdW.png - Global Warming Art:. Dostupné z WWW: < Snímek 6:obrázek 1:Sea Level Rise Explorer - Global Warming Art: [online] [cit ]. File:Methane Molecule VdW.png - Global Warming Art:. Dostupné z WWW: < Snímek 6:obrázek 2:Chemicals Technology: [online] [cit ]. The Ibn Rushd plant produces acetic acid using a new catalyst technology developed by Sabic. - Image - Chemicals Technology:. Dostupné z WWW: < Snímek 7:obrázek 1::Hlavní strana :: Inovační portál Zlínského kraje: [online] [cit ]. Aktuality :: Inovační portál Zlínského kraje. Dostupné z WWW: < Snímek 7:obrázek 2:Wikipedia, the free encyclopedia: [online] [cit ]. File:Caffeine Molecule.png - Wikipedia, the free encyclopedia:. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google