Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_07.2/03 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ

3 Výroba železa Ve vysoké peci se redukcí železných rud vyrábí surové železo (litina). Železo se získává z rud jejich redukcí oxidem uhelnatým a uhlíkem. Surové železo se obohacuje asi 4% uhlíku a příměsí dalších prvků, je tvrdé a křehké. Využívá se jako litina, dále k výrobě oceli. Suroviny:železná ruda (magnetit, hematit, krevel, hnědel, ocelek), koks, vápenec.

4 Vysoká pec

5 Výroba oceli V ocelárnách se ze surového železa vyrábí ocel. Toto zpracování se nazývá zkujňování. Ocel má menší obsah uhlíku a dalších prvků než surové železo, je měkčí a kujná. Vlastnosti ocele lze měnit změnou jejího složení. Ocel se vyrábí v průmyslových zařízeních trojího typu: konvertory, nístějové pece, elektrické pece.

6 Výroba oceli v kyslíkových konvertorech
K roztavenému železu se vhání vzduch obohacený kyslíkem. Při vypouštění oceli se do ní přidává uhlík a jiné látky.

7 Výroba oceli v elektrických obloukových pecích
Železná směs se vlivem elektrického oblouku taví.

8 Výroba oceli v nístějových pecích
K surovému železu se přidává železný šrot a směs se taví.

9 Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 9. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < Snímek 2:Chemie: [online] [cit ]. Chemie:. Dostupné z WWW: < Snímek 4:Výpal keramiky dřevem: [online] [cit ]. Výpal keramiky dřevem:. Dostupné z WWW: < Snímek 6:ZŠ Školní 226 Kaplice: [online] [cit ]. ZŠ Školní 226 Kaplice:. Dostupné z WWW: < Snímek 7:ZŠ Školní 226 Kaplice: [online] [cit ]. ZŠ Školní 226 Kaplice:. Dostupné z WWW: < Snímek 8:Chemie pro Starou Paku: [online] [cit ]. Výroba železa a oceli:. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google