Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání CZ.1.07/1.1.10/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Opak.6.roč.: Atom, Elektrování těles
Fyzika 6. ročník Mgr. Miroslav Vašica

3 Samostatně napište: 1/Co je to atom? Nakreslete model atomu. 2/ Jaké druhy náboje rozlišujeme a jak na sebe vzájemně působí? 3/ Popiš složení atomu. 4/Kdy a jak dochází k elektrování těles? 5/ Popiš kladný a záporný iont.

4 nejmenší stavební částice látky
Atom nejmenší stavební částice látky Skládá se z: jádra a obalu

5 Model atomu Helia - + + - + - Atom Atomový obal Jádro atomu obal jádro
Neutron Proton Elektron + Náboje jednotlivých částic N Neutron - nemá - + P Proton - kladný - E Elektron - záporný Jádro atomu

6 Vzájemné působení částic
Dva nesouhlasné náboje se přitahují. - + + + Dva souhlasné náboje se odpuzují. - -

7 Atomy různých chemických prvků se liší různým počtem protonů.
Složení atomu skládá z atomového jádra a obalu jádro obsahuje protony a neutrony v obalu atomu obíhají elektrony a tvoří elektronový obal atomu Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádře atomu = atom je elektricky neutrální. Atomy různých chemických prvků se liší různým počtem protonů.

8 Proces elektrování těles
při vzájemném dotyku(např. tření) dochází k přeskočení elektronů Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Vzájemné tření. - - + + + + + - - -

9 Výsledný el. náboj - - + + + + + - - - + - 2 P 1 E 3 P 4 E
Atom tělesa 1 (iont) Atom tělesa 2 (iont) - - + + + + + - - - 2 P 1 E 3 P 4 E + + + + + - - - - - Výsledný elektrický náboj + -

10 Kladný iont Odtržením jednoho nebo více elektronů z obalu atomu neutrálního atomu vznikne částice s kladným elektrickým nábojem.

11 Záporný iont Přijetím jednoho nebo více elektronů do obalu atomu neutrálního atomu vznikne částice se záporným elektrickým nábojem.

12 Pamatuj! Atom – nejmenší stavební částice látky, skládá se z jádra(protony, neutrony) a obalu(elektrony) Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádře atomu = atom je elektricky neutrální. Atomy různých chemických prvků se liší různým počtem protonů.

13 Pamatuj! Proces elektrování těles - při vzájemném dotyku(např. tření) dochází k přeskočení elektronů Kladný iont - odtržením jednoho nebo více elektronů z obalu atomu neutrálního atomu vznikne částice s kladným elektrickým nábojem Záporný iont - Přijetím jednoho nebo více elektronů do obalu atomu neutrálního atomu vznikne částice se záporným elektrickým nábojem.

14 Animované složení atomu
Ukázky: Animované složení atomu

15 Videoukázky Model atomu Atom

16 Zdroje: Výukové materiály pro ZŠ


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google