Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem a bohatstvím?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem a bohatstvím?"— Transkript prezentace:

1 Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem a bohatstvím?

2 Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem? Poprvé v 60. letech na univerzitě ve Stanfordu Walter Mischell realizoval výzkum schopnosti odložit slast, uspokojení, požitek. Studie se zúčastnilo více než 600 4-letých dětí. Za odměnu po krátké hře dostalo každé dítě bonbón. Experimentátor jim řekl, že ho mohou sníst hned, nebo také chvíli vydržet a počkat, až se za chvíli vrátí, a pokud ho do té doby nesní, tak že dostanou další. Tedy buď jeden teď, nebo vydržet a místo jednoho mít za chvíli dva.

3 Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem? Po 15 letech Mischel tyto děti vyhledal a zjistil, jak se jim daří. Děti, které dokázaly počkat na druhý bonbon, byly úspěšnější, častěji se dostaly na vysokou, měly mnohem lepší výsledky v celostátních testech, byly vyrovnanější, spokojenější. Naopak, ty, které bonbon snědly okamžitě, měly častěji různé výchovné problémy, častěji byly agresivnější a také se u nich ve větší míře objevovala závist.

4 Různé životní perspektivy Present oriented (hedonistic, fatalistic) Past oriented (possitive, negative) Future oriented (goal achievement, transcendental) Zdroj: P. Zimbardo: The secret powers of time, získáno z: http://www.youtube.com/watch?v=eJybVxUiy2U

5

6

7

8

9

10

11 Co ovlivňuje utrácení a spoření? Osobnostní a kulturní předpoklady – viz výše Náročnost mentálních operací, rozhodování Chování ostatních lidí, norma Stav ekonomiky (inflace, deflace) Sociální systém, předpoklad, že pokud se ocitnu v hmotné nouzi, tak dostanu dávky, stát se o mne postará Zdroj peněz a forma peněz (virtuální peníze versus peníze reálné)


Stáhnout ppt "Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem a bohatstvím?"

Podobné prezentace


Reklamy Google