Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kanalizační potrubí svislé

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kanalizační potrubí svislé"— Transkript prezentace:

1 Kanalizační potrubí svislé
Střední odborná škola Otrokovice Kanalizační potrubí svislé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2-SO-4/16 Název DUM Kanalizační potrubí svislé Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: vedení potrubí, materiál a průměry trubek, tvarové kusy, upevnění potrubí, zalomení potrubí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Svislé potrubí, odskok, čisticí kus, plastové trouby Datum

3 Kanalizační potrubí svislé
Náplň výuky Vedení potrubí Materiál a průměry trubek Tvarové kusy Upevnění potrubí Zalomení potrubí

4 Kanalizační potrubí svislé
Tomuto potrubí se také říká stoupací, stoupačka, odpadní nebo odpad. Pro potrubí musí být použity správné materiály, průměry a musí být řádně upevněno. Potrubí začíná napojením připojovacího potrubí v odbočce a končí u patkového kolena. Odpadních může být v budově vedeno několik v závislosti na velikosti budovy.

5 Vedení potrubí Potrubí je uloženo ve stěně. V místech, kde nezáleží na vzhledu místnosti (sklepy, neobytné místnosti) se může vést volně před stěnou. Volně vedené potrubí se vede tak, aby nepřekáželo otevírání oken, dveří. Potrubí musí být v dostatečné vzdálenosti od jiných potrubí, vedení elektroinstalace apod. Pokud se vede budovou dešťové potrubí, nesmí se zaústit do potrubí určeného k vedení splaškové vody.

6 Materiál a průměry trubek
Svislé potrubí se vede z plastů. Dříve se používala také litiny, která se dnes vyměňuje za plast. Nejvhodnějšími materiály jsou PVC, PP a PE. Pro svislé potrubí se mohou používat plastové trubky s označením KG nebo HT. Průměr svislého potrubí závisí na množství protékajících vod – na počtu zařizovacích předmětů. Běžné průměry svodného potrubí jsou 100 a 125 mm.

7 Tvarové kusy Potrubí se skládá z rovných trub a tvarových kusů. Na svislém potrubí se nejčastěji instalují tyto tvarové kusy: koleno, oblouk, odbočka šikmá jednoduchá nebo dvojitá, redukce a čisticí tvarovka. Tvarové kusy slouží k připojení šikmým potrubí vedoucích od zápachové uzavírky zařizovacích předmětů. Na svislém potrubí v nejnižším podlaží je osazen čisticí kus, kterému se také říká revizní kus nebo tvarovka.

8 Obr. 1: Čisticí kus na stoupacím potrubí vlevo litinové potrubí, vpravo plastové

9 Obr. 2: Čisticí kus s pružinou na stoupacím potrubí

10 Obr. 3: Jednotlivé druhy odskoků A – jednoduchý, B – ze dvou kolen, C – do 3 metrů délky potrubí, D – nad 3 metry délky potrubí

11 Obr. 4: Odskok na stoupacím potrubí složený ze dvou kolen

12 Upevnění potrubí Potrubí se vede a upevňuje svisle, kolmo k vodorovné rovině. Vzhledem ke hmotnosti potrubí a protékající vody se musí potrubí upevnit v každém podlaží nejméně ve dvou místech. Upevnění se provádí nejčastěji dělenými objímkami. Uvnitř objímky musí bát řádně usazeno pryžové těsnění. Objímka musí svým průměrem odpovídat průměru potrubí. Upevnění potrubí musí být provedeno tak, aby byla zaručena jeho dilatace.

13 Zalomení potrubí Na některých stavbách se může stát, že svislé potrubí není možno vést po celé své délce v jedné ose. Je to v případech, kdy ve směru trasy je stavební konstrukce, pevně zabudovaný předmět apod. Potrubí se musí vyhnout těmto překážkám. To se provádí pomocí tzv. zalomení. Do potrubí se zařadí odskok. Odskoky jsou tvarové kusy, které zajistí posunutí potrubí mimo překážející konstrukce. Samostatný odskok je tvarový kus. Větší odskok se vytvoří pomocí dvou kolen nebo oblouků.

14 Obr. 5: Svislé potrubí ve schematickém zobrazení

15 Kontrolní otázky: Jak se vede svislé kanalizační potrubí?
Z jakého materiálu jsou trubky používané pro svislé potrubí? Jaké průměry má nejčastěji svislé potrubí? Kde se na potrubí osazuje čisticí kus? Jak se potrubí upevňuje?

16 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní
Obr. 5: norma ČSN , Výkresy zdravotních instalací

17 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN

18 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Kanalizační potrubí svislé"

Podobné prezentace


Reklamy Google