Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DŮM 1 Název školy a adresa
Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/3-SO-6/16 Název DUM Výtokové armatury Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: druhy výtokových armatur, jejich zapojení a umístění Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Výtokové kohouty, ventily, pračkové, zahradní, na studenou a teplou vodu Datum

3 Výtokové armatury Náplň výuky Účel a použití
Rozdělení výtokových armatur Připojení Ventily pračkové Ventily zahradní

4 Účel a použití výtokových armatur
Účelem výtokových armatur je vypouštět ze zásobníků vody, dodávat vodu k zařizovacím předmětům, pro kropení zahrad, umývání automobilů apod. V případě, že se vyměňuje nebo opravuje ohřívač vody nebo akumulační nádrž na vodu, musí se nejprve vypustit. K tomu se používá výtokový ventil nebo kohout, který je umístěný na nejnižším místě nádrže nebo na potrubí. Jiným účelem je dodávka vody k zařizovacím předmětů, nejčastěji je to k umyvadlu, k výlevce apod. K těmto účelům se vyrábějí výtokové armatury určené k vnitřnímu použití. Dále se používají výtokové armatury umístěné na venkovní obvodové stěně budovy. Jsou to speciální výtokové nezamrzající armatury.

5 Rozdělení výtokových armatur
Podle konstrukce se rozdělují na: S pevným ramínkem S otočným ramínkem Podle účelu se rozdělují na: Pro výtok vody k zařizovacímu předmětu Pro vypouštění vody z ohřívače nebo akumulační nádrže Pro napojení na zahradní hadici Pro připojení pračky Podle umístění se rozdělují na: Vnitřní Venkovní

6 Připojení Výtokové armatury se připojují k potrubí závitem. Nejběžnější průměry připojení jsou ½ˮ a ¾ˮ. Připojují se na potrubí nebo k nástěnnému kolenu (nástěnce). Těsnění spoje se provádí konopím nebo teflonovou nití. Při těsnění konopím je třeba jej potřít fermeží a zbytek (přečnívající) konopí odstranit. Odstranění se provádí odřezáním nožem nebo plátkem pilky, nikoliv zapálením. Vypouštěcí kohout může být také součástí uzavíracího kohoutu – viz obr. 2. Připojení je rovněž závitové. Tyto vypouštěcí kohouty mají menší průměr připojení, a to ⅜ˮ.

7 Obr.1: Vypouštěcí kohout pro vypuštění vody z ohřívače vody

8 Obr. 2: Kohout s vypouštěním na vodoměrové soupravě

9 Obr. 3: Dva samostatné výtokové kohouty na studenou a teplou vodu

10 Ventily pračkové Ke každé pračce se vede samostatný výtokový ventil. Jde o ventil, nikoliv kohout. Ventil se otevírá a uzavírá otáčení o 360 stupňů několikrát dokola. Kohout má plné otevření nebo uzavření průtoku vody otočením o 90 stupňů. K pračce musí být instalován na potrubí ventil, protože je v potrubí voda o tlaku 3 až 6 barů. Při použití kohoutu by tento tlak způsoboval rázy v potrubí. Velké rázy by mohly poškodit upevnění potrubí a způsobovat namáhání spojů na potrubí. Pračkové ventily se vyrábějí v různém tvarovém provedení – viz. obr. 4. Povrchová úprava je obvykle chromováním. Kohouty se používají v místech, kde není vysoký tlak, ale jen atmosférický. Jsou to zásobníkové nádrže.

11 Obr. 4: Výtokové ventily pračkové

12 Ventily zahradní Tyto ventily se připojují na vodovodní potrubí, ve kterém je tlak v rozsahu 3 až 6 barů. Pokud se stříká zahrada do velké dálky, může se pomocí čerpadla zvýšit tlak vody. Ventily se vyrábějí běžně pro tlak vody 10 barů. Všechny zahradní ventily mají možnost napojení na zahradní hadici. Nevýhodou je u dlouhých hadic pokles tlaku vlivem tření. Zahradní ventily se používají nejen ke kropení trávníků a zahrad, ale také k umývání aut, nebo dvorů u domů. Ventily se vyrábějí v různém ozdobném provedení. Na horní části ventilu nebo na výtokové trubici jsou umístěny ozdoby ve tvaru různých zvířátek.

13 Obr. 5: Zahradní výtokové ventily s připojením na hadici

14 Obr. 6: Výtokové ventily s horním ramínkem, se spodním ramínkem, s pevným krátkým ramínkem, s možností napojení hadice

15 Kontrolní otázky: K čemu slouží výtokové armatury?
Jak se rozdělují výtokové armatury ? Jak se připojují? Proč jsou k pračce vedeny ventily a ne kohouty? Jak velký může být tlak vody přivedený do výtokové armatury?

16 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní
Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z:

17 Seznam použité literatury:
[1] Jurečka, A., Adámek, M., „Instalace vody a kanalizace III“, Informatorium, Praha, 2006, ISBN [2] reklamní materiály firmy aaatopeni [3] reklamní materiály firmy instarjbc [4] reklamní materiály firmy sagittarius

18 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google